Министър-председателят на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж издаде днес

...
Министър-председателят на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж издаде днес
Коментари Харесай

Армиите на Изтока и Запада в Либия се изправят една срещу друга

Министър-председателят на интернационално приетото либийско държавно управление Файез Сарадж издаде през днешния ден декрет за привеждане в цялостна бойна подготвеност на намиращите се под негов надзор войски и позволи потреблението на военновъздушните сили за отбрана на гражданското население, съобщи ТАСС, като се базира на осведомителния портал "Ал Уасат ".

"Искам да подхваща незабавни ограничения, като поръчам на щаба на военновъздушните сили да нанася въздушни удари и да употребява мощ, с цел да противодейства на всевъзможни закани за гражданското население и жизненоважни обекти ", съобщи Сарадж в писмо до началника на генералния щаб и ръководителя на военното разузнаване.

Премиерът подреди да се "следи придвижването на терористични и незаконни групи, тези, които нарушават закона и легитимността, а също контрабандистите на гориво ".

По-рано през днешния ден командирът на Либийската национална войска (източнолибийските сили) Халифа Хафтар (на снимката) разгласи началото на "операция за избавление на Триполи " от въоръжените групировки. "Така ние отговаряме на апела на нашия народ в Триполи да го освободим от групировките ", сподели той във видеообръщение. Хафтар прикани милициите в Триполи да сложат оръжие и да вдигнат бяло знаме. "Тези, които се предадат, ще бъдат в сигурност ", сподели той.

Според ТАСС, който се базира на уеб страницата "Афригейтнюз ", Либийската национална войска към този момент е открила без пердах надзор над редица градове на подстъпите към столицата, включително Сурман, Сабрата от запад и Гарян - от юг. През последните часове силите, лоялни на държавното управление на Сарадж са изоставили разположения на 50 км от югозапад от Триполи обитаем пункт Ел Хира, където се намират индустриални обекти, а също по този начин Ел Азизия - стратегически значим плацдарм в предградие на Триполи.

Въоръжени групи от Мисрата в Западна Либия са почнали да се придвижват към Триполи, с цел да защитят столицата от възможна офанзива на източнолибийските сили, заяви Ройтерс, като се базира на локални поданици.

Няма военно решение на рецесията в Либия, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, откакто командирът на източнолибийските сили Халифа Хафтар подреди атака против Триполи.

Искам да насочва мощен зов ескалацията да спре, сподели Гутериш пред кореспонденти в базата на Организация на обединените нации в Триполи.

Съединени американски щати, Франция, Англия, Италия и Обединените арабски емирства приканиха "всички страни " в спора в Либия към "незабавно намаляванене на напрежението ", съобщи Франс прес.

"В този внимателен миг на преход в Либия военните жестове и заканите с едностранни дейности рискуват само да хвърлят страната в безпорядък ", обявиха държавните управления в общо официално съобщение, публикувано от Държавния департамент на Съединени американски щати./
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР