Министър-председателят на Армения Никол Пашинян иска някои уточнения от Съединените

...
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян иска някои уточнения от Съединените
Коментари Харесай

Армения се чуди дали САЩ са дали Ф-16 на Турция за да помогнат на Азербайджан

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян желае някои разяснения от Съединените щати по отношение на продажбата на изтребители Ф-16 на Турция, потвърждавайки, че тези самолети са употребявани за бомбардирането на цивилни посред "екзистенциалната " борба с Азербайджан върху оспорвания сред двете страни район Нагорни Карабах.
Турция и Азербайджан отхвърлиха изказванията, само че това не попречи на Армения да повдигне въпроса за намесата на Анкара в борбата за Нагорно-Карабах, дружно със стратегическия турски сътрудник, Съединените щати.
Миналия четвъртък арменският министър председател Никол Пашинян организира телефонен диалог с американския консултант по националната сигурност Робърт О'Брайън, споделиха от Ню Йорк Таймс.

Вашингтон "трябва да изясни дали е дал тези Ф-16 на Турция, с цел да бомбардира мирни села и мирнонаселение ", сподели Пашинян за Ню Йорк Таймс.

Според арменския президент, О'Брайън е "чул и признал " недоволствата му и е заречен да уреди обособен телефонен диалог с президента Доналд Тръмп.

Разговорът обаче не се състоя, тъй като Тръмп разгласи, че е болен от Ковид-19 малко по-късно.

Ереван от дълго време упорства, че Турция поддържа архиврага на Армения Азербайджан и не се лимитира с дипломатическа или пропагандна помощ.

В околните дни арменски представители неведнъж упрекнаха Анкара, че трансферира сирийски наемници в Нагорно-Карабах, както и че е разположила американски Ф-16 изтребители с цел да помогне на азербайджанските бойци, които се борят в района.

Турските Военновъздушни сили, едни от най-големите в НАТО, имат към 245 броя Ф-16 C/D изтребители, съединени на локално равнище от Турските аерокосмически промишлености.

Враждебните дейности избухнаха още веднъж сред Армения и Азербайджан и техните сили в Нагорни Карабах на 27 септември, като и двете страни се упрекват взаимно, че са изстреляли първите изстрели.

Оспорваният анклав, който е обитаем с етнически арменци, само че интернационално е приет като нелегално окупирана част от Азербайджан е виждал доста постоянно военни конфликти през последните три десетилетия.

Настоящото съставлява "екзистенциална опасност ", поради турския фактор, съобщи арменският министър председател Никол Пашинян за Ню Йорк Таймс.

Армения постоянно е била доста мнителна към Турция, най-малкото, поради кървавото и тежко завещание на геноцида на арменците в Османската империя през 20 век, когато са убити към 1,5 милиона души, само че също по този начин и поради дългогодишната военна и политическа поддръжка за Азербайджан, която Анкара дава.

Според представители в Ереван, турски офицери командват Азербайджанските военновъздушни сили и интервенциите им в Нагорно-Карабах.

Миналата седмица арменските въоръжени сили обявиха, че турски Ф-16 е свалил техен изтребител Су-25, водейки до гибелта на водача.

Говорител на турския президент Реджеп Таийп Ердоган отхвърли изказванията на Ереван, а военното министерство на Анкара съобщи, че Азербайджанската войска е способна да води независимо войната.

Баку от своя страна отхвърли арменските изказвания като "лъжи и провокации ", отбелязвайки обстоятелството, че Военновъздушните му сили не имат изтребители Ф-16.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР