Министър-председателят Кирил Петков все пак ще посети столицата на Северна

...
Министър-председателят Кирил Петков все пак ще посети столицата на Северна
Коментари Харесай

Кирил Петков все пак ще посети Скопие на 18 януари

Министър-председателят Кирил Петков въпреки всичко ще посети столицата на Северна Македония на 18 януари. Това излиза наяве от известие на държавната осведомителна работа в събота, в което се споделя, че министър председателят има негативен PCR тест и към този момент не е под карантина.

Визитата му в Скопие беше сложена под въпрос след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев в понеделник. Тогава ръководителят на Народното събрание Никола Минчев се оказа инфектиран с COVID-19 и всички участвали на съвещанието.

"Реализирането на визитата става допустимо след рухването на карантината на министър-председателя при получен негативен PCR тест ", оповестява държавната пресслужба в събота.

Датата на визитата на Петков в Скопие не е определена случйно – тогава се навършват 30 години от признаването на самостоятелната македонска страна от България. Местните управляващи чакат от новите български ръководещи да вдигнат ветото, наложено над договарянията на Северна Македония за влизане в Европейския съюз.

Участниците на съвещанието на КСНС в понеделник обаче стигнаха до консенсус преди да обмислят повдигане на ветото.

В българската делегация, която ще пътува до Скопие на 18 януари, ще вземат участие министърът на външните работи Теодора Генчовска („ ИТН “), министърът на превоза Николай Събев („ Продължаваме промяната “) и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП).

„ Посещението ще бележи ново начало в развиването на двустранните връзки сред България и РСМ и ще очертае идващите стъпки, които двете държавни управления ще подхващат за решение на отворените двустранни въпроси “, гласеше първичното известие на държавната пресслужба по тематиката.

По-рано тази седмица Петков разяснява, че визитата има за цел да покаже, че „ през градивен разговор и диалогични дейности можем да създадем доста повече от това, което се е случвало през последните години “. Той прикани да се приказва за „ всички изгоди, които и ние и Република Северна Македония ще имаме от този развой “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР