Министър-председателят Бойко Борисов участва в редовното заседание на Европейския съвет,

...
Министър-председателят Бойко Борисов участва в редовното заседание на Европейския съвет,
Коментари Харесай

Борисов: Неслучайно двете световни войни почват от Балканите

Министър-председателят Бойко Борисов взе участие в постоянното съвещание на Европейския съвет, което се организира в четвъртък и петък в белгийската столица Брюксел.

Основните тематики, които ще обсъдят водачите на страните от Европейски Съюз, са „ Сигурност и защита “ и „ Социално измерение, обучение и просвета “. Европейският съвет ще заседава и във формата по член 50, с цел да направи обзор на настоящото положение на договарянията за отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз, така наречен Брекзит.

Борисов към Юнкер: Ще разчитаме на вас

Какъв лозунг избраха за европредседателството

Преди последния Съвет на европейските водачи на Европейски Съюз за 2017 година и в навечерието на европредседателството ни министър председателят организира среща с ръководителя на ЕНП Жозеф Дал, която самият Борисов дефинира като „ ползотворна “.



„ Обясних му, че

Европа не трябва да не помни за Западните Балкани .

Ние не можем да не им предлагаме нищо съответно, тъй като те заслужава европейска поддръжка и бърза интеграция “, съобщи министър-председателят след срещата.

Той беше безапелационен: „ Приоритетите на българското председателство са и европейски. Всичко, което Европейският съвет, Европейската комисия и Европа през годините прави, ние ще го продължим.

С нашия другар Себастиан Курц (бел. ред. канцлерът на Австрия) сме се разбрали по този начин да водим председателството, че от 1 януари до 31 декември 2018 година целите да вървят по своя ред – преди всичко са европейският бюджет и тематиката за Западните Балкани, която съумя да пристигна на масата на Европейски Съюз за 16 и 17 май в София. Това е извънредно значимо и аз се надявам, че ще имаме крачка напред.

Очаквам цялата поддръжка на ЕНП по тази тематика. Тя е доста значима за Балканите. Неслучайно и Първата и Втората международна война стартират от Балканите. Така че

сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, освен Западните, е значимо за Европейски Съюз “.

Относно двете съществени тематики, които ще се разискват на Съвета, Борисов сподели: „ Брекзитът е тематика, към която би трябвало да се подходи доста прагматично, защото преди всичко човешкият фактор е доста значим. Държавите от Европейски Съюз харчат големи средства за защита, създава се доста военна техника, а си приказваме единствено за 2% от бюджета “.

Накрая той призна: „ Ефективноста на всичко това не е сложена на напред във времето. Европейски Съюз от време на време работи доста постепенно, само че постоянно стига до верните решения.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР