Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“

...
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“
Коментари Харесай

Борисов: Разпореждам спиране на имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди ваксинирането с имунизацията на „ Астра Зенека “ да бъде спряно, до момента в който с документално мнение Европейската организация по медикаментите отхвърли всички подозрения по отношение на сигурността ѝ. Това стана ясно на работно заседание, свикано от премиера, на което министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев рапортуваха, че от ден на ден деца и възпитаници се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

В рамките на работното заседание министър-председателят Бойко Борисов изиска до броени дни да бъде направен проект за установяване на критериите със здравните условия към туристите, които ще посетят България през новия сезон. Премиерът Борисов добави, че са обезпечени средства и за продължаването на държавните антикризисни ограничения 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май в това число. Дотогава е обезпечена и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда.

„ Докато не пристигна документално от Европейската организация по медикаментите тъкмо и ясно доказана диагноза – може или не може да се слага имунизацията на „ Астра Зенека “, до тогава я спирате “, безапелационен бе министър-председателят Борисов. Премиерът подсети, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са одобрени от Европейската организация по медикаментите. „ Ние, страните членки, единствено сме ползватели “, добави Борисов.

В рамките на работното заседание министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов уточни, че късно нощес няколко страни са спрели имунизацията с имунизацията на „ Астра Зенека “ на своите територии. Ангелов съобщи готовността за издаването на заповед, с която и в България краткотрайно да бъде прекъснато използването на Оксфордската ваксина, до момента в който се извършат всички инспекции на българската Изпълнителна организация по медикаментите и на Европейската организация по медикаментите. Здравният министър рапортува още, че в границите на вчерашния ден има над 15 000 имунизирани лица, а през днешния ден имунизацията продължава.

„ Продължаваме осъществяването на имунизационния проект с останалите две позволени за приложимост ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от имунизацията на Пфайзер, а на 19 март - 33 600 дози от Модерна “, съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от имунизациите. Същевременно страната ни е в непрекъсната връзка с Европейската комисия за обезпечаване на спомагателни количества от двете РНК ваксини.

Министър Костадин Ангелов подчертава върху наклонността за увеличение на заболеваемостта измежду децата и младежите. Ангелов уточни, че приетите в болница деца до 18 годишна възраст с потвърден COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. „ Няма риск за живота на нито едно от децата, само че отчитаме подмладяване на жителите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше “, посочи здравният министър.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев осведоми премиера, че в последните дни е регистрирано бързо увеличаващо се разпространяване на вируса и в учебните заведения. „ В 18 области на страна по данните на Националната осведомителна система има междинна заболеваемост над 300 души на 100 000. Там сме предложили на началниците на районните ръководства като участници в регионалните спешни щабове да поддържат решенията за прекосяване в образование в електронна среда за период от най-малко 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този стадий това е рационалното “, съобщи просветителният министър. Вълчев рапортува, че има подготвеност всяка една паралелка в страната да премине в електронно образование.

Премиерът Борисов изиска непоколебим и непрекъснат надзор за спазването на противоепидемичните ограничения у нас, което обезпечава опция за действието на бизнесите.

„ Не се опасяваме да носим отговорност. Ползваме локалния метод, не тъй като ни е боязън да вземем решение на централно равнище, а тъй като има градове и обитаеми места, където няма толкоз болни и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател “, съобщи министър-председателят Борисов.

„ Направете среща с управлението на моловете по места и им казвате – спазвате разпоредбите, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за интелигентна, умна и новаторска нация, би трябвало ли да му се издава заповед на човек, с цел да съблюдава ограниченията “, риторично съобщи министър председателят Борисов. Министър-председателят още веднъж прикани българските жители да пазят персоналното си здраве. „ Всички виждат какво става с другите страни в Европа с месеци наред локдаун. В България е допустимо най-либералното, само че ние разчитаме и на възприятието за самозапазване, на възприятието за отговорност, демокрацията е и отговорност “, посочи Борисов.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова осведоми, че следва разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лв. на компаниите и туроператорите, които са декларирали активност във връзка с 4% от оборота, регистриран през 2019 година „ Първоначалната сума беше изплатена, в този момент остава да бъдат прегледани и тествани надлежно с Националната организация за приходите сходството на заявените осведомителни масиви, с цел да може ние да разплатим сумата “, посочи Николова. Тя уточни още, че контролът от страна на здравните управляващи по местата за хранене и настаняване е непрекъснат и прецизен.

„ Да има критерии, по които всеки човек да е наясно по какъв начин може да посети България. Още от в този момент да могат туристите в Европа, а и освен в Европа, да знаят какво е належащо, в случай че дойдат на отмора в България. Така ще може и туристическият отрасъл да се приготви за активността си “, изиска министър председателят Борисов. Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират интензивно със основаването на този проект, с който да се подсигурява реализирането на летния сезон.

40 милиона лв. на 48 000 души са изплатени по мярката „ Запази ме “ за затворените бизнеси. Това заяви общественият министър Деница Сачева в границите на работното заседание. „ Осигурили сме още 13 милиона лв. за погашение на обезщетения до края на месец април за тези бизнеси, които не престават да бъдат затворени поради пандемията. Има опция техните чиновници и служащи да получат 75% от осигурителния си приход “, сподели още Сачева. Тя посочи, че в понеделник ще се организира съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на което ще се разиска удължаването на ограниченията 60/40 и 80/20 до края на месец май.

Министър Сачева рапортува, че ще продължи и изплащането обезщетения на родители, чиито деца се образоват в отдалечена форма на образование поради пандемията. „ До този миг на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили към 39 милиона лв. за 42 000 фамилии. Разполагаме с още 30 милиона лв., които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на образователната година родителите на тези възпитаници ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лв. за две и повече деца “, добави още Сачева.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР