Министър Нено Димов обобщи резултатите от замервания за качеството на

...
Министър Нено Димов обобщи резултатите от замервания за качеството на
Коментари Харесай

Въздухът в Монтана, Видин и Горна Оряховица бил най-мръсен


Министър Нено Димов заключи резултатите от замервания за качеството на въздуха в София. Сн. БГНЕС

Най-големи проблеми със запрашаването на въздуха имало във Видин Монтана и Горна Оряховица. В София, както и в други огромни градове, ситуацията се подобрявало в последните години. Това разгласи министърът на околната среда и водите Нено Димов при представянето на резултати от изключителни изревания на качеството на въздуха в столицата.

Европейската комисия осъди България поради неспазване на нормите за непорочност на въздуха в съвсем цялата страна. Правителството се пробва да убеди Брюксел, че подхваща ограничения за справяне с казуса и на страната би трябвало да бъде даден период за осъществяване на условията, а не да ѝ се постановат ежедневни санкции за нарушаването.

Екоминистерството е замервало замърсяването на въздуха в интервала 13 - 20 ноември в кварталите " Студентски град ", " Бояна " и " Младост ", както и на натоварения бул. " Александър Стамболийски ". Показателите са следени от преносими станции на Изпълнителната организация по околна среда, която другояче замерва равнищата на замърсителите в столицата през цялата година, само че със стационарни станции.

За времето на изключителните замервания превишение до 2 пъти на концентрацията на фини прахови частици е открито единствено от станцията в " Бояна " на 17 ноември в часовете от 17 до 23. В този квартал отоплението е главно на твърдо гориво. В двата квартала на парно - " Младост " и " Студентски град ", както и на бул. " Ал. Стамболийски ", главните замърсители били в норма. " Това демонстрира, че главният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво, което удостоверява нашите наблюдения ", сподели министърът.

Димов още веднъж повтори тезата си, че данни от станциите в София демонстрират възстановяване на качеството на въздуха през 2016 година спрямо 2014 година За предходната година единствено в една непрекъсната станция имало превишение на средногодишните правила за прахуляк. " В броя на дневните превишения също се вижда доста ясно намаление на замърсяването в София ", сподели още Нено Димов.

По мотив сигнали за случаи на нерегламентирано изгаряне на боклуци в някои софийски квартали, министър Димов заяви, че е разговарял със столичния кмет Йорданка Фандъкова за предприемане на строги ограничения. Той бе безапелационен, че нерегламентираното горене на гуми или облекла втора ръка е неприемливо. За да се предотврати замърсяването на въздуха от сходни действия, следва стягане на контрола от страна на общинските управляващи. " Ще търсим ефикасни решения, разчитаме и на интензивността на жителите ", съобщи министърът.

Председателят на общинската екокомисия Лорита Радева (ГЕРБ) пък напомни, че общината ще раздаде 30 печки на пелети на фамилии от регион " Нови Искър ". Целта е да се наблюдава дали смяната на горивото за отопление води до понижаване на замърсяването на въздуха и в това време да се насърчат семействата да употребяват по-екологично гориво. Решението за даването на печките ще бъде взето на съвещанието ан общинския съвет в четвъртък.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР