Минималната тарифа, по която ще возят такситата в София ще

...
Минималната тарифа, по която ще возят такситата в София ще
Коментари Харесай

Пореден скок на цените на такситата в София от 1 януари

Минималната цена, по която ще возят такситата в София ще скочи с 15% от началото на 2023 година Дневната от 1.05 лв/км ще стане 1.21, а нощната от 1.21 лева - на 1.39 лв/км. За нарастването по неотложност бе направен отчет от общински съветници от ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация откакто в понеделник таксиметрови компании стачкуваха пред постройката на общината. Тогава на съвещание на комисията по превоз бе утвърдено такситата в София да платят за 2023 година понижен патентен налог от 300 лв., вместо 850 лв., както е към този момент от две години. Таксиджиите желаеха нарастване на минималната цена с 20 %, само че по тази причина нямаше отчет, а по закон общинарите могат да трансформират цените на такситата за идната година до 31 октомври.

Във вторник ГЕРБ-СДС реши да се причисли към социалистите и Вътрешна македонска революционна организация и се съгласи за нарастване на цената с 15%, а не с 20%. През септември и синдикатите в сектора желаеха точно 15% с аргумента, че " този % ще е търпим за клиентите ". По неотложност бе направен отчет с вносители Георги Георгиев, Иван Таков и Карлос Контрера, който към този момент е включен като спомагателна точка в дневния ред на сесията на СОС в четвъртък - 27 октомври. В отчета се показват и оптималните цени за таксиметров транспорт в София - 2.05 лв/км денем и 2.51 лв. през нощта.

В столицата в този момент има 5000 регистрирани таксита, само че действително се движат към 3000, съгласно работещите в сектора. Броят им се сви след две години ограничавания поради пандемията, а по-късно войната в Украйна подвигна внезапно цените на горивата, а растежът на инфлацията е 13.6%.

През есента на 2021 г. Минималната цена за тази година бе вдигната с към 40 %  от 77 ст./км, дневната стана 1.05 лв/км, а нощната - от 88 ст. - на 1.21 лв/км.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР