Миниатюрните праисторически хора, наречени хобити“, които населявали остров Флорес, явно

...
Миниатюрните праисторически хора, наречени хобити“, които населявали остров Флорес, явно
Коментари Харесай

Намериха инструменти на непознат вид хора в Индонезия

Миниатюрните праисторически хора, наречени „ хобити “, които населявали остров Флорес, очевидно са имали незнайни съседи, пристигнали доста преди Homo sapiens.

Австралийски учени оповестиха, че са разкрили каменни оръдия на труда на възраст най-малко 118 хиляди години в местността Талепу на остров Сулауеси. Археолозите оповестяват, че не са открити човешки остатъци, съпътстващи каменните принадлежности, по тази причина и никой към момента не знае кои са били тези хора.

„ Имаме твърдо доказателство, че когато актуалните хора пристигнали в Сулауеси (преди към 50-60 хиляди години), се натъкнали на праисторическа група, които населявала острова от доста от дълго време “, изяснява Герит ван ден Берг (Gerrit van den Bergh), археолог в австралийския университет Лолонгонг.

Откриването на фосили от типа Homo floresiensis на остров Флорес през 2004 година разбуни духовете в научното общество. „ Хобитът “ е бил висок към 1.1 метра и ловувал дребни слонове.

„ Както на Флорес, където Homo floresiensis е еволюирал в изолираност съвсем 1 млн. години, по този начин и на Сулауеси е допустимо да се е развивала изолирана група от хора. Започваме съществено търсене на човешки фосили “, прибавя ван ден Берг.

Учените са на мнение, че е допустимо този хипотетично чужд тип хора да са минали на територията на Австралия преди към 50 000 години.

„ Големите острови като Флорес, Сулауеси и Лузон евентуално са послужили като място за естествени опити на еволюцията и може да ни кажат доста за нея “, акцентира ван ден Берг.

Изследователите са намерили 311 каменни оръдия на труда, множеството от тях направени от варовик. Според археолозите инструментите са издялани посредством други камъни, като някои и сега са остри като нож. Най-вероятно заострените камъни са употребявани за рязане на месо и дърва.

В непосредственост са открити също фосили на родственици на слоновете и липсващ великански глиган.

Изследванията са оповестени в сп. Nature.

Reuters

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР