Миналия месец Турция показа TF-X – първия си изтребител, произведен

...
Миналия месец Турция показа TF-X – първия си изтребител, произведен
Коментари Харесай

Турция представи изтребителя от следващо поколение „TF-X“ и стелт дрона „Anka-3“

Миналия месец Турция сподели TF-X – първия си изтребител, създаден в Турция. Това е огромна стъпка към задачата на страната да стане независима в отбранителната промишленост.

TF-X стартира тествания за рулиране на 16 март 2023 година. Предполагаше се, че той ще бъде в състава на турския флот от стелт изтребители F-35, само че този проект беше зарязан, откакто Турция закупи зенитно-ракетни системи С-400 от Русия.

TF-X е двумоторен изтребител, който по размери е сред американските F-22 и F-35 и доста наподобява на първия. Разработката е сложна, защото не са проучени опциите за партньорство с Русия, Швеция, Южна Корея, Обединеното кралство и Пакистан.

Подобно на сходния локален изтребител KF-X на Южна Корея, TF-X съгласно известията не е същински стелт изтребител. Въпреки това за третия индустриален блок се възнамерява цялостна стелт настройка.

Въпреки това се чака TF-X да дава отговор на общоприетите индикатори за успеваемост на актуалните изтребители, в това число оптималната скорост сред 2200 и 2700 км/ч, таван на употреба от 16 764 метра, обхват от 1127 километра и дарба за свръхзвуков полет без потребление на форсаж.

Turkish Aerospace Industries (TAI) твърди, че към 85% от TF-X се състои от елементи, създадени в Турция. Изключения вършат катапултните седалки Martin Baker и двата турбовентилаторни мотора GE F110-GE-129, които задвижват самолета. TAI е закупила 10 мотора F110 от Съединени американски щати за четирите си двудвигателни прототипа, като евентуално ще бъдат закупени още за първичното произвеждане.

TF-X би трябвало да влезе на въоръжение през 2031 година, откакто стартира серийното си произвеждане през 2029 година. Турция чака ритъм на произвеждане от 24 броя годишно, като счита, че ще е належащо повече от десетилетие, с цел да извърши плануваната поръчка за 250 самолета.

В допълнение към TF-X, Турция показа нов стелт дрон „ Anka-3 “, и свръхзвуковия учебно-боен аероплан Hürjet. Anka-3 е безпилотен дрон с крило без опашка, предопределен да понижи радарното сечение и се чака да може да носи до 1,3 тона оръжия.

Междувременно Hürjet ще се предлага в двата модела „ модернизиран реактивен подготвителен и лек военен аероплан “. Първият от тях може да размени 68 създадени в Съединени американски щати реактивни самолета T-38M „ Talon “. В същото време вторият ще бъде по-рентабилна платформа за близка въздушна поддръжка или удари по бойци със слаба противовъздушна защита.

Ако TF-X се окаже сполучлив, той може да се трансформира в евентуален експортен артикул, като евентуални купувачи са Пакистан и Азербайджан. Въпреки това създаването на TF-X става още по-важно за плануваната военна рационализация на Турция, защото с течение на времето страната е изгубила достъп до редица западни отбранителни артикули.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР