Миналата седмица се случи немислимото – военно нападение на държава

...
Миналата седмица се случи немислимото – военно нападение на държава
Коментари Харесай

Катастрофата на руските финансови пазари е неизбежна

Миналата седмица се случи немислимото – военно нахлуване на страна в Европа. Предвид военната мощност на Русия, аналогията с Давид и Голиат е напълно уместна.

Няколко дни по-късно съветската страна се натъква на мощна опозиция и не е превзела и нито един огромен град, а загубите ѝ в жива мощ и техника надминават общия брой от всички спорове, водени до момента в прилежащите на Русия страни – Чечня, Нагорни Карабах, Грузия и така нататък Другата изненада е бързата реакция на Западния свят и ескалацията на ответни ограничения, като стигнахме до немислимото, а точно изваждането на част или целия съветски банков бранш от SWIFT и запориране на активи на нейната централна банка. Засега формалните данни са за няколко съветски банки, само че наблюдавайки бързата последователност на ограниченията, явно е,  че вложителите ще би трябвало да се приготвят за изваждането на Русия от световната финансова система.

По-голямата част от интернационалната междубанкова връзка употребява мрежата на SWIFT. Тежестта на SWIFT се корени в неговите защитни функционалности и мащаба на неговото потребление. Системата разрешава на банките да изпращат трилиони долари в целия свят всекидневно.

В Руската национална SWIFT асоциация членуват към 300 водещи банки и финансови организации – с други думи повече от половината от съветските кредитни организации са показани в системата. Русия е на второ място по брой консуматори на платформата, след Съединени щати, по данни на асоциацията.

Изключването на съветски банки от SWIFT би лимитирало достъпа им до финансовите пазари по света. Всяка една съветска компания, която отработва транзакции на своите клиенти, която продава артикули и услуги по целия свят, ще бъде лишена от опцията да бъде оперативна. Единствената прилика за сходно събитие e обстановката с Иран, на която също бе отхвърлен достъп до системата, поради нуклеарната стратегия на страната. Но пък обвързаността на Иран с световната финансова система е оскъдна спрямо тази на Русия.

Достъпът до SWIFT е значим на първо място, тъй като дава опция на съветските енергийни компании да получават заплащания за продажбата енергийни първични материали. Тези доходи съставляват 40% от Брутният вътрешен продукт на Русия.

Изключването на Кремъл от системата слага под опасност приходите на страната от износа ѝ, както и оперирането на частния бранш, чиито налози поддържат приходите на страната, обезпечават претовареност и поддържат здравната и пенсионна система.

Втората глоба, която е ориентирана против активите на Централната банка, противодействат на нейната дарба да подкрепя рублата и да обезпечава ликвидност на финансовата ѝ система.

Валутните запаси на страната са основен дирек на нейната икономическа мощ и западните съдружници се пробват да подкопаят способността ѝ да употребява запасите. Докато Русия нападателно понижава доларовите си запаси, забележителна част от нейните валутни ресурси се съхраняват в Съединени американски щати, Германия, Франция, Обединеното кралство, Австрия и Япония.

Ако не може да продаде огромни елементи от задграничните си активи, на Русия ще ѝ е мъчно да отбрани валутата си. Това може да докара до приключване на капитали от банковата система, опашки за тегления от локалните компании и физически лица, мощна инфлация и развиване на „ черна борса “.

Ефектите от тези ограничения ще бъдат усетени неотложно на съветските финансови пазари. Пазарните участници схващат, че щом Русия не може да отбрани своята валута, тя ще изпадне в положение на свободно рухване.

Очакванията са, че при започване на седмицата ще има злополука на съветския валутен пазар. Твърде е евентуално е да сме очевидци на прекъсване на търговията, след което се бъде изработен опит за изкуствено фиксиране на обменния курс. Вероятно ще станем очевидци и това по какъв начин съветски компании ще спрат да обслужват отговорностите си към западни компании и кредитори.

Разбира се, всяка една сходна мярка ще има противоположен знак и за Запада. Енергийната взаимозависимост на Европа от Русия е пословична. Изключването на част или цялата страна от SWIFT ще има отрицателен резултат върху финансовите пазари по света и ще провокира турбуленции в международната стопанска система.

Независимо, че цената е висока, си заслужава тя да бъде платена, с цел да спрат военните дейности в Украйна и разрастването им в Европа.

Павел Бандилов, изпълнителен шеф на „ BPD Индустриален фонд за недвижими парцели ” АДСИЦ
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР