Милиони кашони с портокали се развалят в контейнери, които са

...
Милиони кашони с портокали се развалят в контейнери, които са
Коментари Харесай

Тонове плодове от Южна Африка са блокирани в европейски пристанища

Милиони кашони с портокали се скапват в контейнери, които са блокирани по европейските пристанища, поради спор сред Южна Африка и Европейския съюз по разпоредбите за импорт, настояват производители на цитрусови плодове.

Южна Африка, вторият по величина експортьор на пресни цитрусови плодове в света след Испания, подаде тъжба в Световната комерсиална организация (СТО) през предишния месец, откакто Европейски Съюз вкара нови условия за растителна и здравна сигурност, които съгласно производителите на портокали заплашват оцеляването им, заяви Агенция Франс Прес.

Мерките влязоха в действие през юли, когато корабите към този момент бяха в морето и превозваха стотици контейнери, цялостни с южноафрикански плодове за Европа, вследствие на което те бяха арестувани при идването си, съобщи южноафриканската Асоциация на производителите на цитруси (CGA).

" Това е цялостна злополука ", сподели по телефона за Агенция Франс Прес основният изпълнителен шеф на CGA Джъстин Чадуик.

" Храна, която е с фантастично качество и е безвредна, просто стои там - и то в миг, когато хората са обезпокоени за продоволствената сигурност. "

Правилата на Европейски Съюз имат за цел да се оправят с евентуалното разпространяване на насекомо, наречено лъжовен молец - пакостник, който произлиза от Африка, на юг от Сахара, и се храни с плодове, в това число портокали и грейпфрути.

Новите ограничения изискват от южноафриканските фермери да ползват рисково студена обработка на всички портокали, предопределени за Европа, и да държат плодовете при температура от два градуса по Целзий или по-ниска в продължение на 25 дни.

Според CGA обаче тази мярка е ненужна, защото страната към този момент разполага със личен, по-целенасочен метод за попречване на болестта.

В жалбата си пред СТО Южна Африка твърди, че условията на Европейски Съюз " не се основават на научни данни ", че са по-рестриктивни от нужното и " дискриминационни ".

Южноафриканските производители на цитрусови плодове настояват, че условието оказва непростим спомагателен напън върху бранша, който към този момент е в тежко положение.

" Това ще усили доста разноските... а сега това не може да си разреши нито един производител в света ", споделя Ханес де Ваал, който управлява съвсем 100-годишната плантация Sundays River Citrus.

Де Ваал, чиято компания отглежда портокалови, клементинови и лимонови дървета на повърхност от 7000 хектара покрай югоизточния крайбрежен град Гкеберха, съобщи, че приходите към този момент са свити от високите разноски за превоз и торове.

След удара в Ковид-19 транспортните разноски са се нараснали внезапно, както и цената на торовете поради войната в Украйна, където Русия е един от най-големите производители в света.

Европа е най-големият пазар за цитрусовата промишленост на Южна Африка, която възлиза на съвсем 2 милиарда $, като съгласно CGA на нея се падат 37% от целия експорт.

Новите правила бяха въведени в разгара на сезона на портокалите в Южна Африка, по време на зимата в южното полукълбо, когато износът е в разгара си.

Това е дало прекомерно малко време на производителите на плодове да се приспособяват, споделя Чадуик.

Около 3,2 млн. кашона цитрусови плодове на стойност към 605 млн. ранда (36 млн. долара) са напуснали пристанището с документи, които са били сбъркани при идването им.

Южноафриканското държавно управление се бори да издаде нови документи за пратките, които дават отговор на новите критерии, само че стотици контейнери може да се окажат предопределени за заличаване, сподели Чадуик.

Според CGA Южна Африка към този момент разполага с ефикасна система за битка с молците.

" Нашата система включва студена обработка, само че е ориентирана към риска, до момента в който мярката на Европейски Съюз е обща мярка, която обгръща всички портокали ", сподели Чадуик.

" Колкото по-висок е рискът, толкоз по-екстремно е студеното отнасяне ", сподели той за ограниченията в Южна Африка.

Сега разногласието е в СТО. Страните разполагат с 60 дни, с цел да договорят решение. В противоположен случай жалбоподателят може да изиска въпросът да бъде решен от експертна група.

Европейски Съюз съобщи, че е уверен в " съвместимостта със СТО " на своите ограничения.

" Целта на критериите на Европейски Съюз за растителна и здравна сигурност е да се отбрани територията на съюза от евентуалното доста влияние върху селското стопанство и околната среда, в случай че този пакостник се откри в съюза ", съобщи представител на Европейската комисия в изказване.

Чадуик се надява, че " разсъдъкът " ще надделее и ще бъде открито бързо решение.

" Нашата промишленост е подложена на напън. По принцип това е година на оцеляване ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР