Милиони животи могат да бъдат спасени от революционни ваксини срещу

...
Милиони животи могат да бъдат спасени от революционни ваксини срещу
Коментари Харесай

Сензация: Ваксина срещу рак ще се появи през 2030- а?

Милиони животи могат да бъдат избавени от революционни ваксини против редица болести, в това число против рак, оповестява в. " Гардиън ". Водещата американска фармацевтична компания " Модерна " е уверена, че ваксините против рак, сърдечносъдови и автоимунни и други болести ще бъдат подготвени до 2030 година

Проучванията по въпроса са  " многообещаващи ".

Главният медицински шеф на " Модерна " доктор Пол Бъртън има вяра, че компанията му ще може да предложи лекуване с ваксина за " всевъзможни заболявания " единствено след пет години.

Компанията, която сътвори една от водещите ваксини против ковид, създава и противораков препарат, ориентиран към разнообразни типове тумори.

" Ще разполагаме с тази ваксина, като тя ще бъде доста ефикасна и ще избави стотици хиляди, в случай че не и милиони животи. Мисля, че ще можем да предложим персонализирани противоракови ваксини против разнообразни типове тумори на хората по света ", уточни Бъртън.

Той уточни и че огромен брой респираторни болести могат да бъдат покрити с една инжекция - което би разрешило на уязвимите хора да бъдат предпазени против COVID-19, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV) - до момента в който иРНК терапиите могат да се ползват за редки болести, за които сега няма медикаменти.

При терапиите, основани на иРНК клетките се учат по какъв начин да създават протеин, задействащ имунния отговор на организма против заболяването.

Молекулата иРНК инструктира клетките да създават протеини. Чрез инжектиране на синтетична форма клетките могат да изпомпват протеини, които желаеме нашата имунна система да нападна.

Базираната на иРНК противоракова ваксина би предизвестила имунната система за рак, който към този момент се развива в тялото на пациента, тъй че тя да може да го нападна и унищожи, само че без да поразява здрави кафези.

Това включва идентифициране на протеинови фрагменти на повърхността на раковите кафези, които не участват върху здрави кафези - и които е най-вероятно да провокират имунен отговор - и по-късно основаване на части от иРНК, които ще инструктират тялото по какъв начин да ги създава.

Най-напред лекарите вземат биопсия от израстък на пациент и я изпращат в лаборатория, където генетичният му материал се секвенира, с цел да се открият разновидности, които не участват в здрави кафези. След това алгоритъм за машинно образование разпознава кои от тези разновидности са виновни за стимулиране на растежа на рака. С течение на времето той научава кои елементи от анормалните протеини, кодирани от тези разновидности, е най-вероятно да провокират имунен отговор. След това се създават иРНК за най-обещаващите антигени и се пакетират в персонализирана ваксина.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР