Милиони американци гласуват днес, за да решат дали сегашният президент

...
Милиони американци гласуват днес, за да решат дали сегашният президент
Коментари Харесай

Тръмп или Байдън: Президентската надпревара достигна връхната си точка

Милиони американци гласоподават през днешния ден, с цел да решат дали сегашният президент Доналд Тръмп или противникът му Джо Байдън да бъде идващият държавен глава на Съединени американски щати. Техните гласове се прибавят към авансово дадения избор, най-вече по пощата, на съвсем 100 милиона души.

Ройтерс отбелязва, че днешното гласоподаване се организира след четири безредни години на ръководство на предприемача, станал политик, които поляризираха страната по метод, невъобразим в най-новата й история.

Рекордното авансово гласоподаване, провокирано от пандемията, може би ще реализира най-високата до момента изборна интензивност в Съединени американски щати от повече от век.

ДПА отбелязва, че по-рано даденият избор е към 75 % от цялата изборна интензивност на изборите през 2016 година, само че все пак в същинския избирателен ден евентуално ще бъдат подадени още десетки милиони гласа.

Самият избирателен ден пристигна след седмицата, отбелязала доста нови случаи на ковид и по над 1000 губещи живота си с Ковид-19 души.

Какви са възможностите на двамата претенденти

77-годишният Джо Байдън, претендентът на демократите и политик от кариерата, водеше изрично и непроменяемо в националните социологически изследвания.

Но 74-годишният Доналд Тръмп по всякакъв начин се пробва да избегне злата орис да е първият настоящ президент, който е изгубил борбата за преизбиране след Джордж Буш през 1992 година

Оказва се, че в задоволително от по този начин наречените колебаещи се щати, които са решаващи за изхода от конкуренцията, републиканецът Тръмп изостава на много дребна отдалеченост от Байдън, което по никакъв начин не изключва разновидността той да успее да събере нужните му 270 гласа в Избирателната гилдия, с цел да си обезпечи нов президентски мандат. На предходните избори през 2016 година Тръмп завоюва изненадващо, откакто събра задоволително гласове на членове на колегията (електори), само че в същото време загуби националния избор от Хилари Клинтън, за която бяха подадени близо 3 милиона бюлетини повече.

Действащият президент побърза да увери, че има " доста стабилен късмет да завоюва " днешните президентски избори.

В изявление за Фокс нюз, представено от Франс прес, Тръмп, съобщи, че " невероятните тълпи " на негови манифестации ще се изразят в гласове в негова поддръжка и победа като през 2016 година

" Ще спечелим доста безапелационно в Тексас, Флорида, Аризона. Мисля, че резултатите ни ще са доста положителни в Северна Каролина ", предсказа той за някои щати, където се чакат завързани резултати.

За Пенсилвания Тръмп се изрече по-предпазливо, че там " ще има положителни резултати ".

В този щат ще прекара деня съперникът ми Байдън, който стартира изборния ден, като посети черква в град Уилмингтън, щата Делауер (в която той нормално върви в неделите, когато си е у дома) и отиде на гроба на починалия си наследник Бо.

Кога ще станат известни резултатите

Възможно е обаче да минат дни, до момента в който стане прочут крайният резултат от изборите, изключително в случай че при положение на оспорвана конкуренция, бъдат задоволени правосъдни тъжби, заведени против гласуването по пощата.

Избирателните секции отварят поредно в шестте часови зони на Щатите. Изборният ден ще завърши най-рано на Източното крайбрежие в 19.00 ч. локално време (02.00 ч. българско).

Резултатите за Флорида, където е позволено подадените по пощата бюлетини да се броят още преди изборния ден, се чака да стартират да идват относително бързо, още довечера.

Но в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин не е позволено подадените по пощата бюлетини, които са голям брой, да бъдат преброявани преди изборния ден, което поражда опция преброяването на гласовете да се проточи и да продължи няколко дни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР