Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки. Това

...
Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки. Това
Коментари Харесай

Милиарди са раздадени без обществени поръчки, обявиха трима министри

Милиарди левове държавни пари са раздадени без публични поръчки. Това оповестиха на брифинг трима министри от служебния кабинет – районният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

Един от главните проблеми се крие в процедурите „ инхаус ”. Това са малки врати в закона, позволяващи даването на голямо финансиране без състезания, изясни представителят на Министерски съвет Антон Кутев. 

" От 2019 година до края на април 2021 година обществените предприятия у нас са сключили контракти за малко над 20 милиарда лв.. От тях 11 милиарда и 700 млн. лв. са били с поръчки, а 8 милиарда и 600 млн. са били без пуснати публични поръчки. Тоест над 40% от парите, които държавните предприятия харчат са без общствени поръчки ", заключи финансовия министър Асен Василев.

По думите му, тази информация е била събрана извънредно мъчно, тъй като въпросните " инхаус " процедури не са обществени и не са систематизирани в нито един указател.

" Инхаус " поръчките са планувани, в случай че има държавно или общинско дружество, което може да свърши работата и се има от съответното министерство или община. Както са замислени тези поръчки такова дружество не би следвало да има право да употребява подизпълнители. Както виждаме в Министерство на регионалното развитие, в Министерството на стопанската система и други структури, това е употребявано като метод да се избегнат публичните поръчки и да се дадат пари на компании без търг или конкурс ", изясни схемата Асен Василев.

Икономическият министър Кирил Петков даде образец с автомагистрала " Хемус ". " През 2018 и 2019 година с министерски постановления страната обезпечава 3,71 милиарда лв., с цел да се построи " Хемус ". След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 милиарда и 140 млн. лв., с цел да построява автомагистрала " Хемус "  към края на 2020 година Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 компании предплатено за автомагистралата ", изясни още министър Петков. 

Той даде и още няколко образеца.  " Искам да обърна внимание за построяването на държавния комплекс. Представете си 90 000 кв. м. административна постройка в София Тех парк, дадена, подписан контракт без социална поръчка за цената от 182 202 000. 182 млн. се дават без социална поръчка на компания за цялостен инженеринг - планиране, строителство и авторски контрол ", сподели министърът и попита за какво е нужно административна постройка с 90 000 кв.м., за какво такава постройка би трябвало да се постави тъкмо в София Тех парк, както и за какво парите се дават на инженеринг без социална поръчка. 

Вторият му образец беше с парите за язовирите. За тях, по думите му, са дадени 630 млн. лева на Държавната консолидационна компания.  " Тя предплаща 100% на държавната компания " Монтажи ", която е нейна благосъстоятелност. От тези 630 млн. до този миг имаме единствено 10 завършили ремонта. За тези поправки, при които аз влязох персонално в подробност да видя какво се е случило, цифрите, които видях - беше два пъти цената на бетона спрямо пазарната цена и пет пъти цената на превоз ", изясни Петков. 

Проверките показвали още, че „ Автомагистрали " са сключила контракти с 30 компании без публични поръчки. 

Според районният министър Виолета Комитова 570 милиона лв. са отпуснати за подсилване на свлачища, без конкурс, като повода е била неотложност.

" Към 1 юни от всички 84 свлачища за подсилване, се работи единствено по едно – при Рилския манастир. По останалите нямаше планова подготвеност, а парите са раздадени декември 2019 година ", обясни министърът на районното развиване и благоустройството. Комитова сподели още, че в комерсиалното сдружение " Автомагистрали "  са постъпили тогава 221 млн. лева, а то е договаряло с 30 компании да изпълнят работата по тези свлачища. " За няколко месеца са преведени 188 млн. лева предплатени заплащания на тези компании. На всяка от компаниите сумата, която се превежда, се дефинира по оферта, дадена от компанията ", добави районният министър. 

Относно поръчките " инхаус " за Автомагистрала " Хемус " тя съобщи, че страната обезпечава през 2018 година 3,71 милиарда лева от бюджета за " благородната цел да се построи автомагистралата ".  " Нашето сдружение раздава 976 млн. лева на 45-50 компании предплатено за бъдещо строителство на автомагистрала " Хемус ". Тези пари са се предавали без публични поръчки под прикритието на процедурата " инхаус ", добави Комитова. 

Антон Кутев насочи задочно предложение към Бойко Борисов да изясни рационално ли са изхарчени тези пари , за какво се случва по този начин, че 45% от стопанската система е вървяла в " ин хаус " и без поръчки. " Нека е по-словоохотлив за това какво се е случило, той има да дава отговор на въпроси, а не да задава. 8 милиарда и половина изхарчени за една година без публични поръчки. Това е голяма корупционна опция и в случай че някой би трябвало да дава отговор дали това води до корупция, довело ли е до корупция, някой взел ли е подкупи - Борисов би трябвало да каже ", съобщи Кутев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР