Милиарди европейски пари под въпрос. Липсата на кворум в пленарната

...
Милиарди европейски пари под въпрос. Липсата на кворум в пленарната
Коментари Харесай

Милиарди евросредства за България са под въпрос


Милиарди европейски пари под въпрос. Липсата на кворум в пленарната зала провали приемането на закона, от който зависи усвояването на средствата по Плана за възобновяване и оперативните стратегии на Европейски Съюз.

До края на годината България би трябвало да подаде първото искане за пари по Плана за възобновяване и резистентност - 2,6 милиарда лв.. За задачата страната ни би трябвало да извърши към 20 ограничения и критерии. Сред тях е приемането на Закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове.

„ Без този закон ще има закъснение за тези средства. Не можем да си изпратим настояването до Европейска комисия. Тези средства, които чакаме, ще бъдат забавени, в случай че Народното събрание не одобри този закон “, изясни Ивайло Яйджиев, зам.-министър на финансите.

Законът трябваше да мине на първо четене в пленарната зала през днешния ден. Разногласия измежду партиите няма. Необходим е, тъй като в него е записана рамката, по която се ръководят средствата по Плана и по оперативните стратегии.

„ Оперативните стратегии за 2021 - 2027 са на стойност 22 милиарда лв.. Ние към този момент имаме насъбрано закъснение и да си предизвикваме лично закъснение на стратегии, към този момент утвърдени от Европейска комисия, значи сами да се гръмнеме в крайници “, сподели Ивайло Айджиев.

„ България не губи тази сума, защото това е предплатено заплащане, само че сигурно неприемането на този нов закон ще докара до закъснение на идващите стъпки за Плана, които са значими за приемането на второто, третото и така нататък заплащане “, съобщи Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.

За да може България да има достъп до средствата по оперативните стратегии, до края на годината Народното събрание би трябвало да одобри още 20 закона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР