Милена Миткова е многократна шампионка на България в скока на

...
Милена Миткова е многократна шампионка на България в скока на
Коментари Харесай

Футболният Виляреал издържа клуб на наша атлетка


Милена Миткова е многократна шампионка на България в скока на дължина. С персонален връх от 6.50 м е и в челните позиция на дисциплината у нас повече от 17 година

От 2019 година софиянката живее и тренира в Кастейон – град в област Валенсия в Испания. Миткова към този момент работи с деца и е доброволец на надпреварите, проведени на локална територия. Тя обаче и се състезава за атлетическия Плаяс де Кастейон (Playas de Castellon), който е измежду водачите в Европа.

„ Ужасно съм щастлива и признателна, че съм част от Плаяс де Кастейон. Обявен е от Испанската кралска федерация по лека атлетика за най-хубавият атлетически клуб в Испания през последните 13 години. 5 пъти е европейски клубен първенец при мъжете ”, споделя за клуба си Милена.

В Плаяс де Кастейон членуват над 400 спортисти, трениращи освен в Кастейон, само че из цялата страна.

„ Испания e огромна страна. Мащабите на всичко са разнообразни. Испанската федерация е формирана от 17 дребни федерации - по една за всяка област в Испания, осведоми още Миткова. - През 2022г. клубовете, регистрирани в Кралската федерация, са били 1326, а спортистите 92 466 (това включва и ветераните). Бюджетът на клуба ни за предходната година е 1,22 милиона евро, като 40% от него се подсигуряват от футболният Виляреал - един от спонсорите на клуба. Останалите, които подкрепят бюджета са общината, разнообразни фондации, частни компании. Интересното е, че тази година е признат закон, който облекчава в известна степен от налози, компаниите решили да бъдат спонсори. Нещо, за което в България от дълго време се приказва, само че към момента не се е случило. Иначе в клуба, тук в Кастейон, треньорите са 18 - по няколко за всички браншове – хвърляния, скокове и тн. Децата в школата, както и тези от спортното, са извънредно доста и непрекъснато изниква някой гений, който попълня редиците на клуба при мъжете и дамите. ”
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР