Михаил Фридман е един от първите олигарси в Русия -

...
Михаил Фридман е един от първите олигарси в Русия -
Коментари Харесай

Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си

Михаил Фридман е един от първите олигарси в Русия - част от така наречен " семибанкирщина ", групата от седем новобогаташи, които през 90-те години оказват помощ за преизбирането на Борис Елцин като президент в подмяна на голямо въздействие в Кремъл. 

Роден и израснал в западния украински град Лвов по времето на Съюз на съветските социалистически републики, Фридман натрупва благосъстоянието си от финансови услуги и енергетика още преди Владимир Путин да пристигна на власт. 

В деня на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари той се намира в Москва по работа, само че незабавно взема решение да се върне в Лондон.

Фридман е съсобственик на " Алфа груп ", към която спада съветската " Алфа банк ". В активите му влиза една от най-големите банки в Украйна и най-големият телекомуникационен оператор KyivStar. 

Фридман беше един от олигарсите, които направиха опит да осъдят войната в Украйна през цялото време, само че без да си разрешават да показват персонално Путин като провинен за експанзията. 

Няколко дни по-късно името му беше вкарано в листата на Европейски Съюз за глобени съветски жители поради връзките му с Кремъл. 

Оказва се, че глобите са изненадали Фридман до степен на потрес.

Забранено му е да пътува, сметките му са замразени. Когато юристът му се обажда, с цел да изясни какви са следствията, Фридман не схваща какво му приказва. 

В изявление за " Блумбърг " той твърди, че в никакъв случай не е бил в позиция да повлияе върху управническите решения на Владимир Путин и че концепцията за прекъсване на войната посредством напън върху олигарсите е нереалистична. 

" Ако хората отпред на Европейски Съюз имат вяра, че мога да отида при Путин и да го накарам да спре войната - в случай че имат вяра, че това ще сработи - багра си, че всички сме в огромна неволя. Това значи, че хората, които вземат решения, не схващат нищо за действието на Русия. А това е рисково за бъдещето ", споделя той.

  " Властовата отдалеченост сред Путин и всички останали е сравнима с дистанцията сред Земята и Космоса. Идеята, че някой може да каже на Путин нещо срещу войната, е сравнима със самоубийство ". 

От началото на войната оценката на персоналното му положение е съкратена от 14 милиарда $ на 10 милиарда $. Фридман твърди, че на процедура към този момент няма достъп до парите си, а последната му банкова карта е спряна на 15 март. По същото време Англия също го прибавя в листата на глобените лица. 



Фридман живее в имението Athlone House в Лондон, което купува през 2016 година за 65 млн. паунда. Сега той твърди пред медията, че няма по какъв начин да покрива дребни разноски - в това число за чистачката на дома си. 

" Може би би трябвало да стартира самичък да шетам къщата. Няма проблем. Навремето живях в дребна стая в общежитие с четирима мъже, до момента в който бях студент. Но след 35 години това е ненадейно ", споделя той. 

От изявлението му излиза наяве, че може да разполага с към 2500 паунда месечна прехрана от парите си, само че би трябвало да кандидатства за позволение, като английското държавно управление ще преценя дали разноските му са оправдани. 

57-годишният Фридман твърди, че до последно не е вярвал, че ще попадне под наказания. Отрича да се е срещал персонално с Владимир Путин отвън един формат на бизнес водачи. През 2004 година компанията му финансира стипендия, с която хора от западни страни могат да пътуват и работят в Русия, с цел да я " опознаят " по-добре. Директорът на телеком-холдинга му " Веон " е Генадий Газин - украинско-американски жител, който до преди година работи в националния капиталов съвет на Украйна. 

В същото време Фридман е апетитен като един от хората, които обилно са се възползвали от режима на Путин през последните 22 години. 

Алфа Груп работи с хора, които са тясно свързани с Кремъл - зетят на Сергей Лавров Александър Винокуров ръководи капиталовия фонд на " Алфа " от 2014 до 2017 година Винокуров е глобен от Европейски Съюз и Англия. 

Фридман е бил другар с убития през 2015 година съветски опозиционен водач Борис Немцов и взе участие в документален филм в негова памет, като споделя, че съжалява за това, че е прекарал толкоз малко време с него в последните години от живота му, тъй като се е тормозил, че другарството им може да попречи на бизнеса му. 

През 2012 година обаче кара един от шефовете в " Алфа груп "  Владимир Ашурков да напусне поради връзките му с Алексей Навални. В момента Ашурков е шеф на Фонда за битка с корупцията на Навални. 

" Фридман ми сподели, че се постанова ежедневно да работят с управляващите и не могат да си разрешат да се замесват в политиката. Разбирам тезата му. Ако управляваш огромна компания в Русия - даже да не си склонен с решенията на държавното управление, се постанова да си в положителни връзки с него, с цел да не се стигне до наказателни акции ", споделя той пред " Блумбърг ". През 2021 година Навални афишира лист с 35 съветски олигарси, които Западът би трябвало да глоби поради нарушавания на човешките права и корупция - Фридман и Авен не са измежду тях, припомня медията. 

Европейски Съюз уличава Фридман и Авен във връзки с огромната щерка на Владимир Путин - Мария, за която се твърди, че ръководи благотворителен план на име " Алфа Ендо ". Олигархът отхвърля тя да има нещо общо с фирмите му и твърди, че не я е виждал в никакъв случай през живота си. Фридман и сътрудниците му водят голям брой каузи против публицисти, които са разгласили публикации с улики за техни връзки с Путин. 

Сега той има два месеца да апелира глобите на Европейски Съюз. Работи с юрист от Лондон, който е прочут с това, че обслужва съветски клиенти по визови въпроси - само че не и по отношение на политически наказания. 

Михаил Фридман има и израелски паспорт, само че споделя, че няма планове да емигрира там. Не разполага с жилище в Израел и твърди, че няма достъп до пари, с които да си го купи.

На 26 февруари той афишира, че ще подари 10 млн. $ на еврейски организации, които подкрепят бежанците в Украйна. До момента парите не са присигнали до тях. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР