Михаела Белорешка е здравен психолог, хранителен терапевт и творец. През

...
Михаела Белорешка е здравен психолог, хранителен терапевт и творец. През
Коментари Харесай

Михаела Белорешка: Храната може да ни помогне да се справим с депресията, тревожността и липсата на енергия

Михаела Белорешка е здравен психолог, хранителен терапевт и създател. През последните осем години тя се посвещава на тематиките, свързани с храненето, здравето и грижата за себе си . По този метод тя оказва помощ на доста хора да опознаят своето тяло и да се осмелят да стартират смяна.

Тя е създател на кулинарния курс   „ Храна за смяна “, който ти показва най-важното и практично познание от света на храненето, а след това основава и първия онлайн учебен курс за изцяло здраве и предварителна защита , основан на биопсихосоциалния модел за здравето – .

Искра.бг се свърза с Михаела, с цел да си поговорим на настоящи тематики за здравословното хранене, диетите и връзката им с психологичното здраве , които на процедура вълнуват всички. 

Снимка: Михаела Белорешка

Каква е ролята на здравния психолог в подтекста на смяната на питателните привички и поддържането на здравословен метод на живот?

Здравната логика на психиката изследва психосоциалните фактори, които способстват за здравето или противоположното – за разболяването. Психологични фактори могат да бъдат вярвания, настройки и прочувствено здраве, а обществените – обучение, социоикономически статус, взаимоотношения и обществена поддръжка. Много малко знае се измежду обществото, че тези фактори имат директни и индиректни връзки с нашето физическо здраве!

По отношение на навиците, когато приказваме за което и да е здравно държание, това е едно от най-трудните неща за смяна! Моделите на хранително държание се образуват от най-ранна възраст и се надграждат до относително постоянни държания в зрелостта. Образованието, медиите, фамилната среда, обществените правила – всички те въздействат върху изборите ни дали да се храним здравословно или не. В този смисъл ролята на здравния психолог може да бъде в няколко посоки – предварителна защита и здравно обучение, промоция на здраве, научни проучвания, както и консултантска работа в посока смяна на питателните модели към по-здравословни.

Сладко от портокалови и лимонови кори. Снимка: Михаела Белорешка

Каква е най-честата неточност, която хората всеобщо позволяват, когато решат да пазят диети?

Не знам дали са неточности или по-скоро неверни упования, които доста постоянно водят до отчаяние. Много зависи каква диета се съблюдава, несъмнено, има и добре дефинирани и уравновесени такива. Но мощно рестриктивните диети, които са само за краткосрочно намаляване са извънредно неефективни, тъй като не построяват дълготрайни и устойчиви привички и доста постоянно това води до ново повишаване на килограми и се завъртаме в един безконечен цикъл.

За страдание този модел може да бъде извънредно таксуващ освен на физическо, само че и на психическо равнище и да повлияе на нашата самокритика, вярвания за себе си и прочувственото ни здраве.

Още нещо, което смятам за нездравословно в културата на диетите е предоверяването на външни постоянно недостоверни източници и фокусирането върху външния тип, вместо обработване на себепознание, убеденост и дълготрайни умения. В моята работа държа хората да са овластени с качествено здравно обучение, с цел да могат да се усещат самостоятелни и спокойни, че вършат най-хубавите осведомени решения за себе си. Така се случва и смяна на по-дълбоко психично равнище, а оттова естествено следват и измененията в поведенчески проект.

Омбре торта на остров. Снимка: Михаела Белорешка

Какви са най-честите заблуди в обществото за това кое е потребно и кое е нездравословно?

Тези заблуди не престават да се сменят всеки ден и през последните 50 години всички храни минаха и от едната, и от другата страна. Аз персонално заобикалям да употребявам тези избрания, тъй като насаждат черно-бяло мислене във връзка с храната, а това не е добра тактика, когато приказваме за здравословна връзка с нея. Всяка храна има място в менюто, зависи в какво количество и качество. Можем да прекалим и с „ най-здравословните “ храни, в случай че се обсебим от тях и това се отрази на качеството ни на живот.

Мисля, че най-голямата илюзия е, че с цел да се храним здравословно би трябвало да гладуваме и да се ограничаваме, да ядем храни, които не харесваме или да се откажем от обичаните си такива, което е безспорна лъжа!

Лазаня с тиквички. Снимка: Михаела Белорешка

Вкусна ли е здравословната храна и с какво превъзхожда бързото хранене, с което всички сме привикнали?

Това е доста забавен въпрос, тъй като „ бързата “ и постоянно високо модифицирана храна има способността да трансформира усещането ни за усет, апетита, както и държанието ни, като ни прави склонни да ядем повече, а съгласно някои откриватели поради тези ѝ свойства би трябвало да се класифицира като причиняваща взаимозависимост.

Това е голям проблем, тъй като хранейки се с бързи и небогати на хранителни субстанции храни, като се изключи че усилваме риска от развиване на разнообразни болести, губим и насладата от естествената и минимално модифицирана храна, която е най-полезна за нас. За благополучие усетът се превъзпитава и с малко осъзнаване и мотивация, можем още веднъж да обикнем натуралната естествена храна – тази, в която сме се хранили хилядолетия. Иначе за мен изрично естествените храни са в пъти по-вкусни и най-важното – карат ме да се усещам енергична и здрава!

Авокадо тост. Снимка: Михаела Белорешка

Скъпо ли е да се храниш здравословно в България?

Не мисля. С положително обмисляне и приоритизиране, можем да се храним уравновесено и разнообразно с доста елементарни и налични храни.

Пастети и дипове. Снимка: Михаела Белорешка

Всички сме чували поговорката „ здрав д ух в крепко тяло “ , само че какво споделя науката по отношение на причинно-следствената връзка сред храненето и прочувственото ни положение?

Това е тематика, която извънредно ме вълнува, тъй като научната сфера хранителна логика на психиката стартира да прави своите първи, само че много смели стъпки и да дава своя принос в разбирането на връзката сред храненето и психологичното здраве. Вече имаме рандомизирани следени изследвания, които откриват, че средиземноморски вид хранене (богато на зеленчуци, плодове, бобови храни, ядки и риба) значимо понижава равнищата на меланхолия.

От друга страна редица изследвания откриват консистентни корелационни връзки сред високо модифицираните храни и рафинираните въглехидрати и влошеното психологично здраве – като меланхолия, тревога, отрицателно въодушевление и липса на сила. Тези положения от своя страна могат да предизвикат нездравословни хранителни модели и да затворят кръга, водейки и до влошено физическо здраве.

Печени зеленчуци с есенен благоуханен сос. Снимка: Михаела Белорешка

Разкажи на нашите читатели за твоя нов курс „ Противовъзпалително хранене и метод на живот “. За кого е подобаващ и какво могат да научат хората от него?

Курсът ми „ Противовъзпалително хранене и метод на живот “ систематизира учредена на доказателства информация за другите групи храни и въздействието им върху тялото. Целта е всеки човек да има достъп до това познание, с цел да направи осведомен избор в живота си. Като здравен психолог прибавих и доста информация за други здравни държания от метода ни на живот, които рядко свързваме с инфектиране като обществена поддръжка и стрес да вземем за пример!

Голяма част от нашите нездравословни хранителни модели като преяждане, прочувствено хранене, банкет на нездравословни храни са предизвикани от високите равнища на стрес, с които всички живеем през днешния ден. Курсът адресира този проблем, предлага разнообразни техники за справяне, както и видео предписания и голям брой помощни материали, с които да стартираме нашия път към по-здравословен метод на живот и хранене!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР