Миграционната криза е въпрос на сигурността не само за страните

...
Миграционната криза е въпрос на сигурността не само за страните
Коментари Харесай

Сирийските бежанци трябва да се върнат у дома, призова Румен Радев в Ливан

Миграционната рецесия е въпрос на сигурността освен за страните от района, само че и за Европа .

Около това мнение се сплотиха държавните глави на България и на Ливан Румен Радев и Мишел Аун по време на взаимната си конференция в Бейрут, където българският президент е на публично посещаване дружно с бизнесделегация в Ливан.

Европа би трябвало да се ангажира по-активно с проблемите освен на страните, от които идват мигранти, само че и на директните страни, акцентира Радев. По думите му сирийските бежанци би трябвало да се върнат по домовете си , само че би трябвало да се подсигурява постоянна среда за този развой .

" България ще продължи да бъде част от напъните в Европейски Съюз за оказване на съответната финансова помощ и поддръжка на Ливан и схваща какво предизвикателство за обществените системи в страната са големият брой мигранти ", съобщи Румен Радев.

Финансовата поддръжка е доста значима, само че тя не е задоволителна , счита той. " Европейски Съюз би трябвало да се ангажира повече с гарантиране на сигурността и стабилността в района, с цел да могат вложенията в стопанска система, обучение и опазване на здравето да са оптимално ефикасни ", съобщи Румен Радев.

България и Ливан имат положително съдействие в областта на сигурността и ще продължат обмена на информация и партньорството в битката с тероризма, радикализма, незаконната миграция , акцентира Румен Радев.

Стокообменът сред двете страни е 175 млн. $ през 2018 година и има капацитет за напредък, безапелационен бе българският държавен глава.

Продължаваме да работим за по-голяма транспортна съгласуваност, тъй като нашите връзки имат бъдеще, когато младите ни хора и бизнес среди могат да поддържат връзка по-често и по-свободно , съобщи българският държавен глава.

Румен Радев и Мишел Аун подчертаваха върху нуждата от разкриване на директна въздушна авиолиния сред България и Ливан , като най-ефективна мярка за поощряване на туризма, икономическия и културен продан.
 Хиляди сирийски мигранти се завръщат от Ливан
Хиляди сирийски мигранти се завръщат от Ливан

Бежанците са минали медицински прегледи и се чака да бъдат трансферирани в градовете им

Румен Радев и Мишел Аун акцентираха другарските връзки сред двете страни и историческите връзки като добра основа за задълбочаване на двустранното партньорство в стопанската система, науката и образованието. За България Ливан е врата към Близкия Изток - район, където директното наличие не всеки път е допустимо , а България може да е мост за Ливанската република към европейските пазари, съобщи Румен Радев.

Румен Радев открои потвърдения опит на български компании в арабската република в областта на строителството, хидро-техническите уреди, енергетиката.

По време на формалната аудиенция бе провеждат и Ливано-български бизнес конгрес. Наша задача е да реализираме както по-висок растеж в двустранната търговия, по този начин и да разтеглим областите на стопански продан. Това съобщи президентът Румен Радев по време на Ливанско-българския бизнес конгрес , който се организира в границите на формалната аудиенция на българския държавен глава в Ливанската република.

В Бейрут Радев прикани да се мисли за надграждане на двустранните връзки посредством основаването на взаимни компании и експорт на трети пазари , осведомиха от администрацията на българския държавен глава.

Във водената от българския държавен глава делегация в Ливан са включени представители на 30 български компании в областта на осведомителните технологии, нововъведенията, отбранителната промишленост, енергетиката и производството на храни.

Радев напомни традициите в двустранните търговски връзки, които са били съхранени даже и в интервала на политическата и военна рецесия в Ливан. Днес Ливан е фактор на непоклатимост в района и България има предпочитание да разшири икономическото и капиталовото си наличие в страната, като врата към Близкия Изток.

Сред перспективните сфери за взаимно икономическо развиване бяха посочени бързото развиване на секторите на осведомителните технологии, енергетиката и производството на храни.

Визитата стартира с гала по посрещане на Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева в президентския замък. Държавните глави на България и Ливан организираха среща " на четири очи ", след което се състояха пленарните диалози сред двете публични делегации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР