Мигранти с бурки и хиджаби нападат чешка пенсионерка, ритват проходилката

...
Мигранти с бурки и хиджаби нападат чешка пенсионерка, ритват проходилката
Коментари Харесай

Изборите в Чехия: страх от мигрантите в страна, където мигранти няма


Мигранти с бурки и хиджаби атакуват чешка пенсионерка, ритват проходилката й и я оставят на земята, след което се втурват към постройка с надпис " Социални помощи ".

Видеоклипът на акцията на крайнодясната партия " Блок срещу исляма " продължава: " Вие би трябвало да решите дали би трябвало да се дават пари на нашите деца и пенсионери, или на мюсюлманите и африканците ".

" Блокът срещу исляма " е една от общо 31 политически обединения, които ще вземат участие в парламентарните избори в Чехия в петък и събота.

Това надалеч не е единствената партия, експлоатираща тази тематика. Също като Националния фронт във Франция, Герт Вилдерс в Холандия, Алтернатива за Германия и Австрийската партия на свободата, голям брой чешки партии залагат на страховете, провокирани от рекордния приток на мигранти в Европа.

Миграцията внезапно стана основна тематика в предизборната акция в Чехия, макар съвсем цялостната липса на мигранти и бежанци в страната, които избират да се насочват към Германия или Швеция.

Чешката република, ръководена от намерено антимюсюлмански президент, досега е приела единствено 12 бежанци, въпреки че Европейски Съюз желае от нея да одобри 1600 според неговата система за разселване.

Нищо срещу китайците

Много чешки партии печелят политически дивиденти, като се възползват от страха от тероризма, ислямистката опасност и опасенията за изгубване на икономическия разцвет.

" Това няма доста общо с действителността, тъй като тук в действителност няма мигранти ", споделя анализаторът Иржи Пехе, интервюиран от Агенция Франс Прес.

Според допитване на Института за изследване на публичното мнение към Чешката академия на науките към 60 на 100 от чехите са срещу приемането на мигранти, а единствено към 3 на 100 го утвърждават.

Прага стачкува пламенно срещу препоръчаната от Европейски Съюз стратегия за разселване на бежанци, както го сториха нейните полски, маджарски и словашки съседи.

" Имаме потребност от бариера против омразната идеология на исляма ", декларира Томаш Ерлих, гражданин на Прага, решил да гласоподава за антимигрантската партия " Свобода и директна народна власт " (СПД) на родения в Токио предприемач Томио Окамура.

Ислямът " е несъответстващ с демокрацията, законите и европейските полезности. Опитът на Запада го демонстрира ясно ", упорства Ерлих.

Той обаче отхвърля, че е ксенофоб, тъй като " няма нищо срещу китайците и виетнамците, които са интелигентни и работят необикновено настойчиво ".

По данни на Института за изследване на публичното мнение към 7,3 на 100 от гласоподавателите считат да поддържат СПД, което е над 5-процентовата преграда за влизане в долната камара на 200-местния парламент.

Понякога именуван " чешкия Тръмп " от медиите, предприемачът милиардер Андрей Бабиш, чието популистко придвижване " Действие на недоволните жители " (АНО) се чака да завоюва изборите с 30,9 на 100 от гласовете съгласно Института за изследване на публичното мнение, също не крие враждебността си към приемането на мигранти.

Търговията със боязън

" При нас съвсем няма имигранти, страната е в добър интервал от икономическа позиция, и все пак измежду хората има неодобрение и даже яд ", установи анализаторът Йозеф Млейнек от Карловият университет в Прага, интервюиран от Агенция Франс Прес.

" Аз самият се запитвам какви са аргументите. Мисля, че става дума за композиция от персонална незадоволеност и общ проблем ", споделя той. " Например, Бабиш повтаря, че корупцията е на всички места и хората стартират да го одобряват драговолно ".

През септември безработицата в Чехия доближи единствено 3,8 на 100, най-ниското ниво от 1998 година, а централната банка предвиждаше растеж от 3,6 на 100 в края на годината.

При все това " чешката политическа сцена се изроди в търговия със боязън ", счита Пехе.

Според президента Милош Земан миграционната вълна е " проведена инвазия ", а мюсюлманите " са невъзможни за консолидиране ".

Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) на настоящия министър председател Бохуслав Соботка, която се чака да гласоподават 13,1 на 100 от гласоподавателите, дава обещание " прекъсване на противозаконната миграция ".

Най-старата чешка дясна партия, " Гражданската демократическа партия ", от своя страна желае страните, които се окажат неспособни да пазят личните си граници, да бъдат изключени от шенгенското пространство.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР