ОБЯВА с удължен краен срок до 29.05.2019 МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

...
ОБЯВА с удължен краен срок до 29.05.2019 МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА
Коментари Харесай

МИГ-Лом продължава да приема проекти за подобряване средата на живот и съхранение на културата

ОБЯВА
с продължен краен период до 29.05.2019

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА - ЛОМ
открива процедура за асортимент на планови оферти
с един краен период за кандидатстване BG06RDNP001-19.125 по размер 6 „ Инвестиции за изследване, развиване и разпространение на културното, историческото и естествено завещание и обичай на територията на МИГ-ЛОМ “ от Стратегията ВОМР на МИГ-ЛОМ

Сдружение „ Местна инициативна група - Лом” открива процедура за асортимент на планови оферти BG06RDNP001-19.125 "МИГ-ЛОМ по размер 6 „ Инвестиции за изследване, развиване и разпространение на културното, историческото и естествено завещание и обичай на територията на МИГ-ЛОМ “
Оперативна стратегия: ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014 -2020Г.
Приоритетна ос : МЯРКА 19 ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ Подмярка 19.2 „ Прилагане на тактики за Водено от общностите локално развиване “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година
Основната цел на процедурата:
Мярка 6 се съотнася към Приоритет 2 на Стратегията за ВОМР на МИГ ЛОМ „ Подобряване средата на живот в МИГ ЛОМ “, към характерна цел 2.2. от Стратегията „ Съхраняване на богатия културен живот, пълноценно включен в развиването на локалната стопанска система “.
Основна цел на мярката: Насърчаване развиването на туризма, посредством вложения в материалното културно и естествено завещание и предпазване и запазване на нематериалното културно и естествено завещание.
Специфична цел 1: Подкрепа на читалищните действия и развиване на нови функционалности в тях, както и обогатяване на културния календар на община Лом.
Специфична цел 2: Съхранение на локалната еднаквост и просвета, посредством възобновяване, запазване и развиване на локалното културно завещание и обичаи, и предпазване на естественото завещание.
Специфична цел 3: Извършване на проучвателни, консервационно-възстановителни действия, експониране, социализация (осигуряване на достъп) и маркетинг на обектите на културно-историческото завещание.
Важен акцент в мярката ще бъдат младежите и въвличането им в действия по опознаване на локалните обичаи, запазване на нематериално културно завещание и поощряване на екологичната просвета за запазване на естественото завещание.

Процедурата за безплатна финансова помощ се осъществя с финансовата поддръжка на Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.

1. НАИМЕНОВАНИЕ НА МЯРКАТА ОТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОМР
Мярка 6 „ Инвестиции за изследване, развиване и разпространение на културното, историческото и естествено завещание и обичай на територията на МИГ-ЛОМ “

2. ДОПУСТИМИ КАНДИДАТИ Община Лом Юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел; Юридически лица, регистрирани по Търговския закон; Читалища, регистрирани по Закона за националните читалища Допустими са единствено претенденти със седалище на територията на МИГ ЛОМ.

3. ДОПУСТИМИ ДЕЙНОСТИ Проучване, проучване и предпазване на локалните идентичности - просвета, обичай, типични локални храни, типични локални артикули, музика и изобразително изкуство, история, обичайни занаяти, традиции и ритуали, неписана и писана традиция; Организиране и осъществяване на краткотрайни и непрекъснати тематични изложения /етнографски, археологически, типични локални храни, типични локални артикули, занаятчийски артикули и др./, свързани с културното завещание и локалните идентичности на територията; Проучвания и разработване на материали по отношение на документиране и/или проучване, и/или промотиране на материалното и/или нематериалното културно завещание - Разработване и разпространяване на видео материали; Разработване и разпространяване на осведомителни материали (брошури, тематични проучвания, фотоси, каталози и др.); Разработване и показване на макети, възобновяване на детайли от обичайни костюми или предмети от обичайния бит; Подготовка, организация и осъществяване на локални празници – събори, панаири, фестивали и др.; Подготовка за осъществяване на изследвания и предпазване на археологическите монументи на територията; Дейности по запазване, идентифициране, възобновяване и възобновяване на естественото и културно завещание на територията; Инвестиции в нематериално културно завещание: проучване, документиране и запазване на детайли от него, в това число локалния фолклор, запазване на мемориални и естествени пространства; Дейности, ориентирани към развиване на спорта (спортни събития и др.); Дейности за разпространение на културното завещание отвън територията; Насърчаване на екологичната просвета за запазване на естественото завещание на селата. Финансовата помощ за действия, когато бенефициентът работи като „ дружество “, прави стопански действия и има стопански интерес от инвестицията и ще генерира доходи от плана съставлява „ държавна помощ “ по смисъла на член 107, параграф 1 от Договор за функционирането на Европейския съюз. В тези случай МИГ ЛОМ ще ползва Регламент (ЕС) 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 година по отношение на използването на членове 107 и 108 от Договора за действието на Европейския съюз към помощта de minims .
При осъществяване на план, включващ единствено нестопански действия и изпълняван от лице, записано по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел или по Закона за националните читалища, не се ползват член 107 и 108 от Договора за действието на Европейския съюз и финансовата помощ се дефинира като „ непомощ “. 4. ДОПУСТИМИ РАЗХОДИ
Допустими за подкрепяне са следните разноски:
Разходи за изследвания и осведомителни действия, свързани с разпространение на нематериалното културно завещание – направа на рекламни материали, промоционални клипове, пътеводители и други рекламни действия, свързани с материалното културно завещание. Разходи за организация и осъществяване на разнообразни мероприятия/ събития по отношение на локални културни традиции и обичаи - /фестивали, събори, празници, обичаи/ и други, свързани с локалното културно завещание, действия за разпространение на нематериалното културно завещание, състезания, изложения, изследвания на локалното нематериално културно завещание, в това число краеведски проучвания и печатане на материали (дипляни, книги, пътеводители и др.), организация и осъществяване на спортни събития и други, в това число възнаграждения, средства за награден фонд, командировки, хонорари за лектори/ жури, писалищен материали за задачите на плана (покани, афиши, разгласи и др.) и други Разходи за закупуване на обичайни фолклорни костюми за самоинициативно колективи към читалищата, работещи в областта на запазване на локалните обичаи и традиции. Закупуване на съоръжение и обзавеждане (вкл. озвучителна и др.техника), обвързвано с плануваните в плановете събития. Разходи за запазване на естественото завещание – меки ограничения, свързани с поощряване на екологичната просвета за запазване на естественото завещание – осведомителни акции измежду популацията, образуване и осъществяване на открити уроци за деца и възпитаници, еко-излети, семинари, клубове, кръжоци, състезания други действия, ориентирани към младежите за повишение на тяхната екологична просвета за запазване на естественото завещание, осведомителни и рекламни материали, семинари, проучвания за биоразнообразието и други Проучвания и разработване на материали по отношение на идентификация и/или документиране и/или проучване, и/или запазване на детайли от нематериалното културно наследство; Разходи, свързани с изследване, осъществяване на археологически разкопки, консервиране и/или възобновяване на монументи на културата с локално значение и обезпечаване на достъп до тях; Популяризиране, и предпазване на културното завещание (например осъществяване на разнообразни мероприятия по отношение на локални културни традиции и обичаи - фестивали, събори и други събития, свързани с локалното културно завещание, образуване на изложения, семинари и др.); осведомителни действия - реклама, плакати, публикации, радио и ТВ излъчвания за нематериалното културно наследство; неофициални начини за предаване на знанията и информацията за локалното културно завещание (напр. предаване на познания и умения, техники и технологии, свързани с опазването и развиването на обичайните занаяти и др.).
5. ПЕРИОД ЗА ПРИЕМ И МЯСТО ЗА ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
Начален период за подаване на плановите оферти: 07.12.2018
Краен период за подаване на планови оферти: до 17.00 часа 29.05.2019

Място на подаване на плановите оферти: Подаването на планово предложение по актуалната процедура се прави по напълно електронен път посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (ИСУН 2020) само с потреблението на Квалифициран електронен автограф (КЕП), посредством модула „ Е-кандидатстване “ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.
6. БЮДЖЕТ НА ПРИЕМА
Общ размер на БФП 195 580,00 лева (100%), от които средства от ЕЗФРСР 176 022,00 лева (90%) и национално съфинансиране 19 558,00 лева (10%)
7. МИНИМАЛЕН И МАКСИМАЛЕН РАЗМЕР НА ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ ПРЕДОСТАВЯНА ЗА ПРОЕКТ
Всеки претендент може да кандидатства за безплатна финансова помощ като направеният от него план би трябвало да се вмества в следните минимални и оптимални граници: Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ: 3 000 лева Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ: 10 0 000 лева
Процент на съфинансиране:
Процентът на
финансиране според Стратегията за ВОМР на МИГ ЛОМ е според от юридическия статус на получателя на финансовата помощ и от типа на плана (не/генерира приходи) и е както следва: 100 % за адресат обществено лице и планът не генерира приход; 70 % за адресат обществено лице и планът генерира приход; 60 % за адресат частно лице и/или юридическо лице с нестопанска цел и планът генерира приход; 70 % за адресат частно лице и/или юридическо лице с нестопанска цел и планът е в социална изгода. Размерът на финансовата помощ за планове, които след осъществяване на инвестицията ще генерират чисти доходи се дефинира въз основа на разбор „ разходи-ползи “. Разликата сред цялостния размер на допустимите за финансово подкрепяне разноски и размера на финансовата помощ избран въз основа на разбор „ разходи-ползи “ се обезпечава от претендента, като присъединяване на претендента може да бъде единствено в парична форма.
КРИТЕРИИ ЗА ИЗБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ТЯХНАТА ТЕЖЕСТ Постъпилите планови оферти се правят оценка в сходство със следните критерии за асортимент: КРИТЕРИИ ЗА ИЗБОР Максимален брой точки 1 Значимост/въздействие на плана Проектът има районно или надрегионално влияние – 15 т. Проектът има локално значение – 10 т. 15 2 Проектът планува дейности/мерки, които дават благоприятни условия за нова за територията форма на потребление на естествените запаси и/или културно-историческото завещание за територията на МИГ или за обитаемото място, в което се осъществя 5 3 Проектът включва присъединяване на лица от уязвими общности, в това число роми и/или деца и младежи до 29 година възраст и/или лица с увреждания 9 4 Дейностите по плана пресъздават неповторимите локални произведения и културното завещание по новаторски и нетрадиционен метод, отразяващ актуалните способи за анимация в туризма 8 5 Дейностите плануват нашарване на туристическите действия или основаване на нов туристически продукт/услуга 7 6 Проектът е обвързван с развиване на културен или екологичен туризъм 6 7 Проектът надгражда резултатите от предходен план 5 8 Кандидатът е юридическо лице с нестопанска цел или Читалище 15 9 Дейностите по плана стимулират локалната общественост да взе участие и инициира взаимни действия, свързани с опознаването, съживяването и популяризирането на достоверни локални обичаи, фолклор и занаяти. 5 10 Дейностите по плана съхраняват и опазват културно-историческо завещание на територията или изследват значимостта на нови и съществуващи полезности. 10 ОБЩО
*Максимален брой точки, които може да събере план по тази мярка е 85. Подпомагат се планове, които са получили най-малък брой от 10 точки по критериите за асортимент. (Минималният предел точки е въведен според Минималните условия към реда за оценка на планови оферти и е избран с Решение №1 и №2 по 2т./Протокол№13 от 13.09.2018 година на УС на МИГ ЛОМ.
Ще бъдат финансирани плановете в границите на бюджета по приема, а плановете с еднакъв брой точки, за които не доближават средства, ще бъдат отхвърлени. с Решение №1 и №2 по 2т./Протокол№13 от 13.09.2018 година на УС на МИГ ЛОМ. 85
9. ЛИЦА ЗА КОНТАКТ И МЯСТО ЗА ДОСТЪП ДО ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ
Лице за контакт: В.Ценова –експерт тактика, GSM 0877944759; GSM 0888252701 е-mail: [email protected]
Пълният пакет документи за кандидатстване са оповестени на следните интернет адреси: на уеб страницата на МИГ ЛОМ www.http://miglom.org; на уеб страницата на Единния информативен портал за обща информация за ръководството на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България - https://www.eufunds.bg на уеб страницата на ИСУН - https://umis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Active
Кандидат в процедура може да желае уточнения по документите за кандидатстване в период до три седмици преди приключване на периода за кандидатстване на електронната поща на МИГ [email protected]lom.org, www.http://miglom.org. Разясненията се разгласяват на електронната страница на МИГ, ПРСР и в ИСУН, в период до 10 дни от приемането на настояването за обяснение, само че не по-късно от две седмици преди приключването на периода за кандидатстване.

10. НАЧИН ЗА ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
Подаването на планово предложение по актуалната процедура се прави единствено по електронен път посредством попълване на електронен формуляр в Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (ИСУН 2020) https://umis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Active

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР