Метрополитен“ трябва да се откаже от монопола си и да

...
Метрополитен“ трябва да се откаже от монопола си и да
Коментари Харесай

Калоян Паргов иска опростяване на тарифата за превоз на пътници

„ Метрополитен “ би трябвало да се откаже от монопола си и да имаме единна система за билети и карти, безапелационен е Калоян Паргов

В Столичния градски превоз има дупка от 178 милиона лв., даже и преди обстановката с газа. Това изясни пред Tribune.bg заместник-председателят Комисия по превоз и пътна сигурност в Столична община Калоян Паргов.

„ Тези пари управлението на Столична община ги търси от държавното управление, а държавното управление обмисля дали да подкрепи Столична община. Темата тук е „ пари против промяна “, изясни общинарят.

Според него е неверен сегашният метод – ориентировка по отношение на разноските.

„ Не стигат пари? Ще ги вземем от пасажерите, без значение дали на тях им е комфортно това, което ще им предложим. Без значение дали е първокласен превозът, дали е лято, дали е зима… Дали чакането на транспортното средство е 5 или 35 минути и така нататък “, изясни актуалната обстановка социалистът.

Калоян Паргов е безапелационен, че е необходим метод, в който пасажерите са преди всичко.

„ Със сигурност тогава страната би погледнала по различен метод, тъй като сега има едно съмнение към управлението на Столична община във връзка с това дали харчат парите дейно. И там е казусът. Аз нееднократно съм го казвал – когато има такова съмнение, не може да очакваш схващане за един или различен проблем. Държавите в Европа подкрепиха своите градски превози поради дефицита на средства след понижения пътникопотока и приходите, само че там няма проблем с доверието. Финансовите проблеми на всички места са идентични - най-много свързани с инфлационните процеси и с цените на горивата “, изясни той.

На първо място от той предлага възстановяване на успеваемостта на градския превоз и елементарен достъп до графика за придвижване на транспортните средства в разнообразни платформи – Sofiatraffic.bg, Гугъл maps, Move it и така нататък

„ Некоординираните промени в разписанието на градския превоз и маршрутите на транспортните средства основават компликации. Софиянци са привикнали с модерните технологии и това би ги улеснило да се ориентират къде и какво би им свършило работа да се придвижат от точка А до точка Б. Трябва и синхронизация на спирките и разписанията на типовете превоз – наземен и метро, с цел да може да има връзка с прехвърляне “, изясни той.

Паргов не вижда директна заплаха от повдигане на цената на билетчето. Припомни, че и сегашната цена от 1,60 лева падна в съда.

„ Ние имахме опцията в една правосъдна сага да спорен повишаването отпреди 5-6 години. Беше дълга сага, от която излязохме прави. Съдът одобри нашите причини и отхвърли разход-ориентирания метод за повишение на цената на билета. Разбира се, от този момент до момента тази разпоредба се е променяла и към този момент не е същата. Това са чисто правни причини. В момента следва да се одобри нова тарифна политика. Българска социалистическа партия има своите оферти “, разкри Паргов.

Той ще упорстват за опростяване на цената за транспорт на пасажери. Социалистите не са съгласни с концепциите на ГЕРБ, „ Демократична България “ и Борис Бонев, които, притесняват се, ще объркат пътуващите и ще създадат системата още по-сложна.

В момента няколко са предложенията са бъдещето на билетчето: пропуск за 30 минути с варианти за 60. Борис Бонев пък предлага билет за 40 минути с алтернатива за 90.

„ От всичката тази разноцветност на тарифната политика, хората мъчно могат да си създадат сметката и да преценяват какво ще им е по-изгодно да купят. А нещата би трябвало да са доста по-опростени “, безапелационен е Паргов.

Текущите проблеми на градския превоз са няколко, изясни той.

„ Първо – бавното и неловко пътешестване с градския превоз, което нервира софиянци и всички, които употребяват този превоз. Второто - методът, по който се издават транспортните документи. В момента имаме двама издатели: Центърът за градска подвижност (ЦГМ) и „ Метрополитен “. Това не е добре. Издателят би трябвало да е един. „ Метрополитен “ би трябвало да се откаже от този си монопол върху билетчетата в метрото, с цел да може да имаме единна система. Трето – усложнената бюрократична цена за транспорт на пасажерите. Тя би трябвало да е елементарна. Хората гледат листата с другите типове пасажери, с правата, които имат, с пониженията, които ползват… и се объркват. Когато се намеси и тарифирането по време, недоумението ще е по-голямо “, притеснява се той.

Общинарят дефинира като популизъм концепцията на Борис Бонев Центърът за градска подвижност да бъде закрит и всички сдружения да се слеят в едно.

„ По създание това не е промяна. Да се сливат или отделят някакви сдружения носи и плюсове, и минуси. Реформа обаче би било усъвършенстването на транспортните направления и на разноските. Вече има построена билет система, която генерира данни, на които можем да се облегнем за пътникопотока и желанията на пасажерите. Това може да бъде основа на същинската оптимизация “, има вяра той. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР