Месец след приемането на последните промени в Закона за движение

...
Месец след приемането на последните промени в Закона за движение
Коментари Харесай

Джигитите на пътя се увеличават, въпреки новите драстични мерки

Месец след приемането на последните промени в Закона за придвижване по пътищата камерите на "Пътна полиция " са записали 6 241 нарушавания на скоростта повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това оповестиха за Фокус от Главна дирекция "Национална полиция " към Министерство на вътрешните работи.

В същото време след премахването на знаците, предупреждаващи за радари по пътя, от 5 юли до 9 август тази година от КАТ са записали с 6241 превишения на скоростта повече, в сравнение с за същия интервал на 2016 година, похвалиха се от Министерство на вътрешните работи. Нарушенията на скоростните режими са 42 242 против 36 001 година по-рано.

Този резултат е реализиран, макар че на доста места поставените стационарни предупредителни знаци за радари още си стоят.

През първите 30 дни след приемането на последните промени в Закона за придвижване по пътищата в пътнотранспортната конюнктура има леко усъвършенстване. По техни данни на Министерство на вътрешните работи за интервала 5 юли 2016 година – 31 юли 2016 година на територията на цялата страна са регистрирани 4020 пътнотранспортни катастрофи, при които има 78 починали и 894 ранени. За същия интервал на тази година общият брой на ПТП е 3300, при които има 63 починали и 822 ранени. От полицията обаче прецизират, че от тази статистика не трябва да се вадят генерални заключения, тъй като ограниченията в закона са към момента нови.

След внедряването на система за видеозаснемане и звукозапис в колите на КАТ, сигналите за корупционни практики към чиновници на "Пътна полиция " са намалели. В сегашната обстановка, при която активността им се следи от камери и микрофони, те са съвсем невъзможни, показват от Групово дело "Национална полиция ".

Временно спрените от придвижване коли до 23 юли 2017 година са 4760 на брой. В 2115 от случаите повода е недееспособност, в 2170 – приложимост на алкохол, а с централизация над 0,5 промила и за приложимост на наркотични субстанции от водачите са 475 случая.

От 1 юли влязоха в действие последните промени в Закона за придвижване по пътищата. Измененията станаха по разпореждане на премиера Бойко Борисов на изключително съвещание на кабинета за незабавни ограничения против злополуките и за понижаване жертвите на пътя. Те включват премахването на предупреждаващите за мобилни камери пътни знаци, оборудването на колите на КАТ с камери и микрофони, дерегистрацията на коли, карани от лидер без брошура, и ръководството на автомобил под въздействие на опиати да се санкционира със затвор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР