Месец на Оскарите“ продължава с пълна сила по bTV Cinema

...
Месец на Оскарите“ продължава с пълна сила по bTV Cinema
Коментари Харесай

10 неща, които не знаете за филма „ТЕНЕТ“

„ Месец на Оскарите “ продължава с цялостна мощ по bTV Cinema и довечера (19.02) феновете на bTV ще могат да гледат филм на Кристофър Нолан.

„ ТЕНЕТ “ има две номинации за „ Оскар “, като в категорията за най-хубави образни резултати сграбчва и премията. Ето и 10 неща, които не знаете за кино лентата.

Като си приказваме за ефекти…

Екипът купува и по-късно разрушава в хангар същински аероплан Боинг 747. Сцената е снимана напълно с на практика резултати без каквато и да било компютърна анимация.

Кристофър Нолан автентично мислел да употребява за фрагментите минатюри. Докато обикаляли на местоположения в Калифорния обаче екипът открива големи количества остарели и неизползваеми самолети. Тогава едно излиза наяве – доста по-лесно и рентабилно би било да купят същински аероплан и да снимат сцената с камери.

Пълна загадка

Проектът бил обхванат в забрани и секрети. Робърт Патинсън, който играе една от основните функции, можел да чете сюжета на „ ТЕНЕТ “ единствено в заключена стая в студиата на „ Уорнър брос “.

Неговият екранен сътрудник сър Майкъл Кейн даже не съумял да прочете целия сюжет, тъй като не му било разрешено. Актьорът получил единствено сцените, в които взе участие. Преди премиерата на лентата Кейн споделил пред публицисти, че няма никаква визия защо се споделя във кино лентата, макар че е доста непосредствен другар на Кристофър Нолан.

Снимка: IMDb / TENET

Необичайна подготовка

Освен, че всички артисти трябвало да се научат по какъв начин да вършат каскадите си наопаки, главните артисти усвоили умеенето да приказват наопаки. Сър Кенет Брана се научил да го прави и с съветски акцент. Подготовката за кино лентата той сравнил с „ решаването на кръстословицата на Ню Йорк таймс всеки божи ден “.

Как да разпознаем времето?

В целия филм цветът алено се употребява, с цел да символизира естественото протичане на времето, а синьо – когато времето върви обратно.

Тази концепция Нолан заимства от Доплеровия резултат във физиката. При него светлинни обекти, които се отдалечават от Земята наподобяват червени, защото светлината се пречупва по един метод, а обекти, които се доближават към Земята наподобяват сини.

Името

Думата тенет се счита, че идва от Квадратът на Сатор. Това е античен пъзел, който датира още от руините на Помпей. Той е формиран от квадрати 5 на 5 см, като върху всеки има изписани пет думи – САТОР, АРЕПО, ТЕНЕТ, ОПЕРА и РОТАС. Във всяка позиция, в която се завърта квадрата, тези пет думи се виждат и хоризонтално, и отвесно.

Всички пет думи участват и във кино лентата.

Пак без резултати

Сцената с автомобилното гонене лишава на екипа три седмици фотоси. Наложило се да затворят 8 км автомагистрала край Талин. Именно там са снимани колите които се движат както напред, по този начин и обратно.

За да може сцената да наподобява оптимално реалистична и да не бъдат употребявани никакви образни резултати, екипът наема 20 топ водачи от Калифорния, като към тях се причисляват опитни каскадьори от Естония, Прага и Англия. В групата взе участие и Джим Уилки, който е добре прочут от филми на Нолан – точно той обръща тира, който Жокера кара в „ Черният рицар “ от 2008 година

Много военни

Извън основните артисти, във финалната батална сцена на „ ТЕНЕТ “ вземат участие голям екип каскадьори и стотици статисти. Едно от изискванията за статистите е да са някогашни военни. Причината – сцената се снима в пустинната горещина, а героите са облечени в цялостни военни униформи.

Почти „ Интерстелар “, само че не напълно

Приликите сред двата кино лентата на Кистофър Нолан са доста огромни. И в двата хората могат да споделят през времето и се пробват да намерят различно бъдеще за обречената ни планета.

В „ Интерстелар “ героите получават помощ от бъдещето, до момента в който в „ ТЕНЕТ “ героят на Кенет Брана – Сатор – комуникира с бъдещите хора, с цел да може да унищожи предишното и по този метод да избави бъдещето.

Още прилики

Във кино лентата „ Джак Райян “ от 2014 година сър Кенет Брана играе руснак, който желае да унищожи света с световен стопански колапс. Във кино лентата на Нолан, Брана играе руснак, който желае да унищожи света с световен времеви колапс. И двата кино лентата героите му имат съдбовни болести, които ги стимулират да вършат това, което вършат.

Сглобяване

Пандемията удря Съединените щати напролет на 2020 година, когато саундтракът на кино лентата е съвсем подготвен. Единственото, което трябвало да бъде записано е оркестрална сесия. Тази част от саундтрака е съединена от обособени записи на музикантите, които те създали в домовете си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР