Мерките в сферата на културата носят удовлетворение на всички, които

...
Мерките в сферата на културата носят удовлетворение на всички, които
Коментари Харесай

Боил Банов доволен, че държавата застава зад културата

Мерките в областта на културата носят задоволство на всички , които работят и не престават да работят в комплицираната и непредвидима обстановка за културата.

Това съобщи културният министър Боил Банов на брифинг, отдаден на спомагателните 15 млн. лева, отпуснати по бюджета на Министерство на културата за креативен планове на актьори на свободна процедура.

Боил Банов увери, че има проекти за времето напред . Ще помогнем на всеки български създател да премине през тези тествания и то дълготрайно, увери културният министър и уточни, че страната е застанала зад всички културни институти и читалища.

От отпуснатите спомагателни средства по бюджета на министерството 12 млн. лева ще бъдат за основаване на независими планове от всички жанрове на изкуствата по програмата " Творчески начинания " . Това са дребни планове и има две основни функционалности. По програмата 3 000 души ще получат по 4 000 лв..

По думите на Банов това е едно предизвикателство в изискванията на ковид - да бъде основан нов език на връзка сред актьора и неговата аудитория. " 12-те млн. лева до стотинка ще влязат при всеки обособен създател, до своите получатели похвално директно по сметките ", увери културният министър.

Отделно от това за поддръжка на частните организации в региона на изкуството и културата ще бъдат дадени 3 млн. лева Към стратегия " Социално ангажирани изкуства " ще бъдат дадени 750 000 лв., а към стратегия " Публика " - 1 млн. лева .

По новата стратегия за извоювани планове за " Творческа Европа " ще бъдат дадени 300 000 лева Други 700 000 лева ще бъдат отпуснати за цирковото и вариететното изкуство .

Увеличен до 150 000 лева ще бъде административният потенциал на фонд " Култура " . Допълнително към това през бюджета на Министерство на културата отвън тези 15 млн. лева ще дават 300 000 лв. на литературни музеи за поддръжка на писателите, поетите и драматурзите.
 Министерството на културата разбра, че има спектакъл навън. Ще го поддържа ли?
Министерството на културата разбра, че има спектакъл навън. Ще го поддържа ли?

Групите, които работят спектакъл навън, са повече от тези, които работят актуален цирк
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР