Mercedes-Benz е един от първите производители, които разработват и внедряват

...
Mercedes-Benz е един от първите производители, които разработват и внедряват
Коментари Харесай

Mercedes пусна първите автомобили с автопилот ниво 3 – водачът ще може да не гледа пътя изобщо

Mercedes-Benz е един от първите производители, които създават и внедряват антиблокиращата система, контрола на стабилността, въздушните възглавници и адаптивният круиз надзор в своите коли. Сега, със своята гама напълно електрически коли EQ – Mercedes-Benz ги оборудва с новата система Drive Pilot, която ще направи пробив в самостоятелното ръководство.

Функцията Drive Pilot, която ще се предлага за седаните Mercedes-Benz S-класа и EQS от моделната година 2024 година е тествана от самостоятелни специалисти на някои от най-натоварените автомагистрали в Лос Анджелис. Drive Pilot разрешава шофиране без ръце по автомагистрала, сходно на Super Cruise на GM, BlueCruise на Ford или Highway Assistant на BMW, само че отива доста по-далеч, като разрешава на лидера да откъсне взор от пътя. Това е първата система за самостоятелно шофиране от равнище 3, утвърдена за потребление в Съединени американски щати, само че в началото тя ще бъде налична и дейна единствено в Калифорния и Невада.

За да се задейства Drive Pilot, би трябвало да бъдат изпълнени избрани условия:

Автомобилът се движи със скорост 65 км/ч или по-малко; Пред автомобила се движи друго транспортно средство; Пътната настилка е суха и чиста; Пътната маркировка е ясно видима; Маршрутът е авансово конфигуриран в паметта на системата;

Тези ограничавания условия, че Drive Pilot към момента може да се употребява в натоварен крайградски трафик със прекъсване и престой, само че не е предопределен за свободно движещи се автомагистрали. Планира се в бъдеще ограничаването на скоростта да бъде увеличено.

При придвижване със скорост над 65 км/ч може да се задейства единствено адаптивният круиз надзор с второ равнище на самостоятелност в композиция с функционалността за поддържане на лентата. Доказано е, че функционалността за автоматизирана промяна на лентата работи безвредно при скорости сред 65 и 136 км/ч.

Превключването в режим Drive Pilot и изключването му при превишаване на скоростта е елементарно и безпроблемно, като предизвестява лидера посредством звукова и светлинна сигнализация за разпръскване или нужда да поеме надзор. Системата автоматизирано се изключва при разкриване на аварирало транспортно средство, при приближаване на платени пътища, при поява на пешеходец или велосипедист, както и при пътни работи или зони със особено контролиране. Drive Pilot може да обменя информация за пътната конюнктура с други транспортни средства, оборудвани със същата система.

В допълнение към радара с огромен обхват на деяние, употребен за адаптивния круиз надзор и стереокамерите на предното стъкло за различаване на пътните ленти, Drive Pilot е получил LiDAR датчици, намиращи се в решетката на предната ризница, високопрецизна GPS антена в задната част на покрива и няколко невидими датчика, ситуирани по периметъра на автомобила.

Drive Pilot не може да се инсталира на съществуващи коли. Инсталирането на системата би трябвало да бъде контрактувано при поръчката на автомобила, като няма да се постанова да плащате за оборудването незабавно – функционалността ще бъде обезпечена под формата на абонамент, струващ 2500 $ годишно.

Drive Pilot работи в Германия повече от година без катастрофи, а Mercedes поема гаранционни отговорности за автомобила по време на потреблението на Drive Pilot, което не се предлага от нито един различен производител. Трябва обаче да бъдат изпълнени няколко условия:

Шофьорът да е минал образование в дилърство или онлайн; Първоначалното активиране на системата ще изисква гледане на 7-минутно видео за обучение; Сензорите на системата са чисти и гумите са в положително състояние; Автомобилът е вярно поддържан и постоянно обслужван.

В Съединени американски щати системата Drive Pilot понастоящем е сертифицирана за потребление единствено в Калифорния и Невада. Със събирането на повече картографски данни обсегът на системата ще бъде уголемен, макар че Mercedes не дава съответни периоди. Компанията продължава да усъвършенства системата, като възнамерява да добави индикация за активирането на Drive Pilot посредством външно тюркоазено осветяване на автомобила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР