Мемоарите на музикалната звезда Лени Кравиц вече можем да четем

...
Мемоарите на музикалната звезда Лени Кравиц вече можем да четем
Коментари Харесай

„Видях как лицето на майка ми се пропука и душата ѝ се строполи на пода“: откъс от автобиографията на Лени Кравиц „Да бъде любов“

Мемоарите на музикалната звезда Лени Кравиц към този момент можем да четем и на български. Повече прочетете тук ►

От издателство Hybrid Books дават следния фрагмент от книгата извънредно за читателите на Edna.bg , който ще откриете по-долу.

А в това време не пропускайте да се включите в нашата игра в Instagram, където раздаваме три копия от автобиографията на Лени Кравиц :

***

Деветдесет и девет доларовият полет на „ Пийпъл Експрес “ ме стовари в Ел Ей. Слязох от самолета и подкарах към Кловърдейл, с цел да си взема някои неща. Татко не ме чу да се прибирам. Мама беше в Насау на посетители на Есау. Както си вървях по коридора, чух баща да приказва по телефона от спалнята си. Не мога да ви обясня за какво тъкмо, само че нещо в интонацията му ме накара да се приближа до вратата на стаята и да се заслушам.

Полека-лека започнах да разграничавам думите му:

– Миличка, миличка...

Приближих се още. Знаех, че не приказва с майка ми. Никога не го бях чувал да я назовава „ миличка “, само че даже и да я бе наричал по този начин, сигурно гласът му нямаше да звучи по този метод.

Продължих да слухтя и го чух да споделя: „ Не мога да скатая последните петдесет хиляди. “

Дъхът ми спря. Гърлото ми пресъхна. Сърцето ми заби лудешки. Замръзнах, напрегнах слух. Ушите ми пламнаха. Колкото по-дълго слушах, толкоз повече се убеждавах, че беседва с държанка. Не съумях да доловя всичко, само че играта ми стана ясна в общи линии: татко ми изневеряваше на мама и устояваше метресата си с парите на мама.

Яростта ми не можеше да се опише с думи. Бях на ръба да избухна. Първото, което ми мина през главата, беше револверът, който баща криеше в дрешника си. Знам, че звучи налудничаво, само че тогава си мислех точно това. Той предаваше майка ми – дамата, която го почиташе и го обичаше с цялото си сърце, дамата, която бе останала до него и в положително, и в неприятно. Всичкият яд, който изпитвах към татко ми, натрупвал се в мен, откогато бях малко момче, потискан в течение на цели две десетилетия, изригна в главата ми. Исках да го убия. Точно там, тъкмо в този миг. Исках да почине.

Единствено Божията благосклонност съумя да усмири слепия ми инстинкт. Всяка секунда, всяка минута, всеки час, всеки ден, който бях прекарал, молейки Господ да ме подари с обич, се отплати с лихвите в оня момент. Не можех да подцени думите на Бог, които нямаше по какъв начин да бъдат по-ясни:

Недей.

– Благодаря ти, Господи – промълвих. Върнах се в стаята си, отидох до телефона и звъннах.

Братовчед ми Есау подвигна.

– Есау – рекох аз, – апелирам те, извикай мама.

Мама усети, че съм угрижен, само че нямаше по какъв начин да ѝ обясня за какво – не и в този момент. Трябваше да го сторя персонално, очи в очи. Помолих я да ми купи билет, с цел да хвърча за Насау същата вечер. Тя продължи да упорства да разбере повода. „ Ще се наложи да ми се довериш “, отвърнах аз. „ Спешно е. И в случай че не стигна при теб, някой като нищо ще почине. “

Чух по какъв начин гласът ѝ трепери, когато отвърна: „ Ще ти се обадя по-късно, с цел да ти оповестя детайлностите. “

Няколко часа по-късно бях на борда на полет „ на зачервените очи “ от Ел Ей към Маями. Докато прелитах над страната, мислите вряха и кипяха в главата ми: „ Защо? Как е могъл? Как е посмял! Коя е тя? Как наподобява? На какъв брой години е? Откога е всичко това? Защо си е мислил, че ще му се размине? Този копелдак. Този гъз. Този прелюбодеец. През цялото време се мъчи да бъде холивудски тежкар, живее само на гърба на преуспялата си брачна половинка, с цел да прецака в последна сметка дамата, която значи за мен повече, в сравнение с който и да било различен на този свят. “

Приземих се в Маями. Излитането на самолета, на който трябваше да се прекача, бе отсрочено поради стихия. Опитах се да подремна в чакалнята на летището. Мислите ми не спираха да бушуват. Взирах се на открито, в проливния дъжд и в светкавиците, които прорязваха небето. След това пороят отстъпи на сияещото слънце и се трансформира в лек ръмеж. Сетих се за баба Беси. Когато по едно и също време валеше и грееше слънце, тя споделяше: „ Дяволът бие жена си. “

Яростта ми се завърна. Две чашки кафе, изпити за норматив. След това се метнах на дребния аероплан и се понесох над необичайно спокойния океан. Все още бях кълбо от нерви и усещах, че съм на път да откача.

Мама ме посрещна на летището. Закара ме до хотел „ Британия Бийч “ на остров Парадайз, където седнахме в дребния вътрешен двор. Тя впи очи в мен. Аз се взрях в нея. Бях прочувствена руина. Не бях спал, бях прелетях през половината свят, с цел да хвърля бомбата, която щеше да унищожи живота на майка ми.

Цареше гробно безмълвие.

Изплюх камъчето.

– Татко има извънбрачна връзка и съгласно мен краде от парите ти и ѝ ги дава.

В този момент станах очевидец на нещо, което не бях виждал преди. Видях по какъв начин лицето на майка ми се пропука и душата ѝ се строполи на пода. Наблюдавах по какъв начин животът се изцежда от тялото ѝ. Тя се трансформира в куха черупка. Не помръдна, не заплака, даже не продума. Очите ѝ бяха пусти. След няколко минути съумя да се овладее и заприказва.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР