Междувременно германският канцлер Олаф Шолц, който днес говори по време

...
Междувременно германският канцлер Олаф Шолц, който днес говори по време
Коментари Харесай

Стратегията на Германия за Китай: Приветствана от Тайван, но силно критикувана от Пекин

Междувременно немският канцлер Олаф Шолц, който през днешния ден приказва по време годишната си лятна конференция в Берлин, се опита да успокои немските компании с бизнес на територията на Китай, като ги увери, че държавното управление не желае да управлява прецизно вложенията в азиатската страна макар задачата за понижаване на икономическата взаимозависимост на Германия от втората по величина международна стопанска система.

Първата по рода си тактика на немското държавно управление за Китай - документ от 61 страници, който обрисува отправната точка и методът на Берлин към Китай, беше оповестена през вчерашния ден след месеци на вътрешни диспути, напомня Българска телеграфна агенция. В нея се приканва за търсене на нов баланс в връзките на Берлин с Пекин, които през последните години са мощно повлияни от възходящото геополитическо напрежение и изострената конкуренция в региона на бизнеса.

В документа немското държавно управление упреква Пекин в съществени нарушавания на правата на индивида и в опити да подкопае интернационалното право с нападателната си политика на мощ в Индо-тихоокеанския район.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин съобщи през днешния ден в Пекин, че документът " единствено ще изостри разделянето на света " . Той упрекна немското държавно управление в стопански протекционизъм поради тактиката, която приканва немските компании да понижат несъразмерната си взаимозависимост от китайски снабдители или консуматори.

Политическите наблюдаващи в Тайван изтълкуваха тактиката като знак, че въпросът за самоопределение на страната от ден на ден се измества към центъра на международното внимание. " Признанието, че военната ескалация в Тайванския пролив ще засегне както немските, по този начин и европейските ползи, е удостоверение, че мирът и стабилността в Тайванския пролив са световен въпрос ", съобщи професор от университета Тамкан в Тайпе.

Въпреки че тактиката на Германия за Китай удостоверява политиката на страната за " един Китай ", която отхвърля да признае Тайван за самостоятелна страна, тя предизвестява Пекин да не се пробва да си върне със мощ демократично управлявания остров. " Промяната на статуквото в Тайванския пролив може да се реализира единствено по кротичък път и по взаимно единодушие ", се споделя в документа.

По време на днешната конференцията в Берлин Шолц омаловажи непосредственото влияние на тактиката върху немския бизнес, като съобщи, че държавното управление няма нито интерес, нито опция да следи от близко всекидневните бизнес действия.

Германският канцлер съобщи също по този начин, че множеството немски компании към този момент пренасочват вложенията си и ръководят рисковете, свързани с китайския пазар, в сходство с това, което предлага тактиката. " Впечатлението ми е, че доста компании ще продължат да влагат интензивно в Китай, ще изнасят за Китай и също по този начин ще купуват артикули и услуги от Китай ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР