Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC, работеща под

...
Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC, работеща под
Коментари Харесай

Експертите на ООН: човечеството вече няма шансове да избегне климатичната катастрофа

Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC, работеща под егидата на ООН) разгласява нов отчет, в който всъщност се признава неуспехът на всички старания за ограничение повишението на световните температури. В него се споделя, че междинните световни температури ще се покачат с 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища още „ през първата половина на 2030 година “, т.е. след едно десетилетие. Температурите ще продължат да се покачват, защото човечеството продължава да изгаря въглеводороди, като водещите международни стопански системи – Съединени американски щати и Китай – способстват най-вече за това.

През 2018 година Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) акцентира, че е значимо световното стопляне да не надвишава 1,5 градуса по Целзий. Пет години по-късно излъчванията на парникови газове не престават да се усилват и предизвикването за ограничение на световното стопляне става сериозно. Според IPCC човечеството е надалеч от това да задържи повишението на междинната световна температура на 1,5 или даже 2 градуса по Целзий. Единственият метод да се реализира това на доктрина е да се понижат на половина сегашните излъчвания на CO2 за 7 години – до 2030 година За всички е явно, че това е изцяло невероятно. Между икономическата непоклатимост през днешния ден и хипотетичния екологичен апокалипсис на следващия ден множеството държавни управления избират първото.

Така да вземем за пример двата най-големи източника на замърсяване в света – Китай и Съединени американски щати – не престават да утвърждават нови планове за изкопаеми горива. По данни на Центъра за проучвания в региона на енергетиката и чистия въздух във Финландия през предходната година Китай е издал разрешителни за 168 електроцентрали на въглища с друг потенциал. А администрацията на Байдън предходната седмица утвърди огромния план на Уилоу за нефтени сондажи върху девствена федерална земя в Аляска.

В последния отчет на IPCC, утвърден от 195 държавни управления, се споделя, че съществуващата и плануваната инфраструктура за изкопаеми горива – електроцентрали на въглища, петролни кладенци, заводи, коли и камиони по целия свят – създава задоволително въглероден диоксид, с цел да затопли планетата с към 2 градуса по Целзий през този век. И това е една прекомерно консервативна оценка – самостоятелни специалисти дават доста по-големи стойности.

За да се ограничи стоплянето под това равнище, доста от източниците на атмосферно замърсяване на планетата би трябвало да бъдат изключени или да се трансфорат във възобновими енергийни източници. Това изисква големи запаси и координирани политики.

Същевременно последователното увеличение на световното стопляне усилва риска от неподходящи въздействия. Глобалните температури към този момент са с 1,1 градуса по Целзий по-високи от прединдустриалните равнища, което е резултат от повече от 100 години изгаряне на изкопаеми горива. Последиците от това са по-чести метеорологични бедствия. Тъй като съвсем половината от популацията на света живее в райони, които са мощно уязвими към изменението на климата, това е извънредно рисково. Например смъртните случаи от наводнения, суши и урагани са се нараснали 15 пъти единствено през последното десетилетие, т.е. те стават все по-разрушителни.

Редица учени акцентират, че превишаването на прага от 1,5 градуса не значи, че човечеството е обречено. Разликата сред 1,5 градуса стопляне и 2 градуса може да значи, че още десетки милиони хора по света ще се сблъскат с животозастрашаващи горещи талази, дефицит на вода, дефицит на храна и крайбрежни наводнения. В един свят със стопляне от 1,5 градуса към момента може да има коралови рифове и летен арктически лед, само че в един още по-топъл свят такива няма да има.

Учените настояват, че стоплянето значително ще спре, откакто хората спрат да прибавят към атмосферата газове, които задържат топлината – идея, известна като нулеви чисти излъчвания. От това какъв брой бързо страните ще реализиран нулеви излъчвания зависи какъв брой гореща ще стане планетата в последна сметка. Анализаторите пресмятат, че при сегашната политика на националните държавни управления Земята ще се затопли с 2,1-2,9 градуса по Целзий до края на века.

Председателят на IPCC Хьосунг Лий съобщи, че обобщаващият отчет акцентира незабавната нужда от по-амбициозни дейности от страна на държавните управления за ограничение стоплянето на планетата. Според основния рецензент на отчета, професор Марк Хаудън, изборът, който човечеството ще направи в този момент, ще има последствия за десетилетия, а може би и за хилядолетия напред.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР