Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа низходящо прогнозата си за темпа

...
Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа низходящо прогнозата си за темпа
Коментари Харесай

МВФ понижи значително прогнозата си за икономическия растеж на България

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа низходящо прогнозата си за темпа на повишаване на действителния БВП (БВП) на България за 2022 година и я увеличи леко за 2023 година. Това сочи най-новият отчет на Фонда " Световни стопански вероятности ", оповестен през днешния ден в границите на провеждащите се пролетни срещи на МВФ и Световната банка, заяви Българска телеграфна агенция.

След спад от 4,2 % през 2020 година, се чака българската стопанска система да нарасне с 3,2 % тази година и с 4,5 % през идната година. В оценката си от есенните срещи, оповестена на 12 октомври предходната година, вашингтонската институция залагаше на напредък от 4,5 % през 2021 година и 4,4 % през 2022 година за България.

В момента Фондът предвижда за страната ни скок на инфлацията до 11 % за 2022 година след 2,8 % за 2021 година, както и внезапно закъснение на темпа на повишаване на потребителските цени до 3,3 % през 2023 година.

Безработицата в България ще се намали до 4,9 % тази година и до 4,6 % следващата година след ниво от 5,3 % за предходната година, сочат още новите стопански вероятности на МВФ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР