Международният валутен фонд(МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните20

...
Международният валутен фонд(МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните20
Коментари Харесай

Асен Василев отрече: Нямаме намерение да вдигаме данъците

Международният валутен фонд (МВФ) приказват за повдигане на налозите в последните 20 години . Нямаме желание да подвигаме налозите. Това разяснява министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос за казаното през вчерашния ден от ръководителя на задачата на МВФ Жан Франсоа Дофен, която е на посещаване у нас, че една от рекомендациите на задачата към България ще бъде да се възвърне ставката на Данък добавена стойност във всички браншове до равнищата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 %, съобщи Дарикнюз.

Данък добавена стойност е върнато на 20-процентната ставка, като се изключи бранша на ресторантьорите, уточни Василев и добави, че това се предлага също от Министерството на финансите.

Инфлацията спада много бързо , на 3,3 % е този месец, това е под референтната стойност, която ни би трябвало, с цел да можем да бъдем признати в еврозоната, сподели Василев. Той напомни, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца обратно . Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем междинното равнище също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде сред юни и септември, сподели министърът.

Василев уточни още, че постоянен конвергентен отчет, който се прави за всички страни, има през юни месец. Това, което сме договорили с Европейска комисия, е сега, в който покрием критерия за инфлацията, да пожелаваме спомагателен конвергентен отчет, който да ни разреши да влезем през 2025 година в еврозоната, сподели министърът.

На въпрос от 1 януари 2025 година или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Асен Василев сподели, че това зависи от това по кое време ще покрием критерия за инфлацията.

В отговор на въпрос по отношение на договарянията за държавно управление и идното връчване в понеделник от президента на мандат за сформиране на кабинет, Асен Василев разяснява, че договарянията към момента не престават в Народното събрание и когато е ясно, ще бъде обявено. Преговорите не престават, сподели още веднъж Василев, запитан дали са ясни имената на министрите, както и дали той ще бъде финансов министър. Това, което сме декларирали, е, че работим за осъществяване на първия мандат, сподели още той.

Министър Василев взе участие в конференцията " Европейският път на България - присъединение към еврозоната: преимущества и провокации пред бизнеса ", проведена от Министерството на финансите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР