Международният наказателен съд (МНС) в Хага смята да започне две

...
Международният наказателен съд (МНС) в Хага смята да започне две
Коментари Харесай

"Ню Йорк таймс": Съдът в Хага започва първите дела срещу Русия заради войната

Международният углавен съд (МНС) в Хага счита да стартира две каузи против Русия за хипотетични закононарушения, осъществени по отношение на съветската инвазия в Украйна.

Това в. " Ню Йорк таймс ", като се позована на източници.

Това би бил първият опит съветски чиновници да бъдат подведени под отговорност в интернационален съд за вероятни закононарушения в Украйна, откогато Русия нахлу на 24 януари. Те са и резултат от траяла месеци работа на специфични проверяващи екипи.

Кой ще бъде съден

Съдът към този момент отхвърля коментар, само че съгласно събеседници на изданието един от случаите е обвързван с похищение на украински деца и юноши и насилственото им пренасяне в лагери за " превъзпитаване ". Вторият е с умишлени удари по гражданска инфраструктура.

Кои ще са подсъдимите по тези каузи, към момента не е известно; някои дипломати и специалисти загатват имено на президента Владимир Путин, защото съдът не признава имунитета на държавен глава, в случай че казусът се отнася до военни закононарушения, закононарушения против човечеството или геноцид.

Може да не се стигне до правосъдната зала

Прокурорът на МНС Карим Хан в началото ще даде събраните доказателства за закононарушения на досъдебния екип, на който е и решението дали има задоволително учредения за издаване на заповеди за арест или прокурорите би трябвало да съберат спомагателни доказателства.

 Украйна основава клон на Международния углавен съд Украйна основава клон на Международния углавен съд

Същевременно специалисти, интервюирани от " Ню Йорк таймс ", считат процеса за малко евентуален. Причината е, че МНС не може да преглежда каузи задочно, а Русия надали ще екстрадира свои чиновници.

 Пентагонът блокира даването от Съединени американски щати на доказателства за съветски закононарушения в Украйна Пентагонът блокира даването от Съединени американски щати на доказателства за съветски закононарушения в Украйна

МНС разгласи, че стартира да проверява военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени на територията на Украйна от края на 2013 година при започване на март 2022 година За задачата 42 чиновници на организацията бяха изпратени в Украйна.
Наскоро се, който може да проверява Русия за закононарушението експанзия, обособен от МНС, защото последният няма такава пълномощия. Според последователите на предлагането експанзията е главното закононарушение, от което произтичат другите, разследвани и от МНС - военни закононарушения, закононарушения против човечеството, геноцид и други.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР