Международният музикален конкурс Надежди, таланти, майстори“, Добрич се провежда ежегодно

...
Международният музикален конкурс Надежди, таланти, майстори“, Добрич се провежда ежегодно
Коментари Харесай

ХХV Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ Добрич, 5-9 септември 2022 г.

Международният музикален конкурс „ Надежди, гении, майстори “, Добрич се организира годишно през месец септември в град Добрич под патронажа на кмета на града. В дългата към този момент 25-годишна история на Конкурса „ Надежди, гении, майстори “ - трансформирал се в една от емблемите на културния живот в Добрич като членове на интернационалното жури са взели участие именити музиканти и преподаватели. Това е опция за креативно другарство сред разнообразни генерации, защото с изключение на конкурсната част се организират майсторски класове, лектории и други За мнозина от младите дарования този конкурс дава мощен подтик за професионалното им израстване, а за най-хубавите е старт на сполучливата им интернационална кариера.

На тазгодишното издание, което ще се организира в дните 5 - 9 септември 2022 година жури ще бъдат - вдъхновителят и негов почетен ръководител проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Огнян Константинов /виола/, доцент Марина Капитанова /пиано/, доктор Милена Манева - Вълчева /класическа китара/.

За 2022 година типовете принадлежности за солистичните категории са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес съставляват категориите: Учител / възпитаник, Акомпанимент. Голямо многообразие има и в категория Камерен отбор. Лауреатите на призови места получават Диплом и парична награда от уредниците - Община град Добрич. Имало е издания, в които не се е присъждала най - високата премия „ Гран при “, което приказва за високите му условия. Конкурсът е включен в Програмата за протекция на деца с изявени способности към Министерство на културата, за чиято методическа помощ Организационният комитет е изключително благодарен.

Освен оповестените в Регламента призове, с наслада можем да съобщим и за още една огромна премия на ХХV-то издание на Конкурса.

Международният Фестивал „ Софийски музикални седмици “ с ръководител проф. Момчил Георгиев ще връчи Специална премия / присъединяване в концерт или майсторски клас в идното през 2023 година 54-то издание на Фестивала / на 2 –ма участника по стимулирано предложение на журито. Това е още по-голяма мотивация за участниците да се показват на равнище – опция да се допрян до духа на този влиятелен музикален конгрес, представящ мостри на изпълнителското изкуство.

Конкурсът има Регламент и съпътстващи документи, оповестени на уеб страницата на Общината. Също там се разгласяват и протоколите с класирането след края на всеки конкурсен ден. Организаторите обезпечават подобаващи зали за подготовки, спомагат за обезпечаване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се организира в Огледална зала „ Нели Божкова “ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „ Стейнуей “.

След привършване на конкурсната част и установяване на лауреатите е церемонията по награждаването, следваща от техни осъществявания. А най-уникалното е концертът изпълнен от членовете на журито, който трансформира напрегнатите конкурсни дни в един същински празник на класическата музика.

За тази година са подали заявки 61 бр. солисти, в категория Акомпанимент - 2 бр., Учител/ученик - 2 бр., Камерна музика – 9 бр. ансамбли, включително Клавирно трио на 1 пиано и Духов квинтет.

Освен от цяла България, има участници от Китай и от Кралския музикален лицей Лондон.

Всички документи се разгласяват на формалната интернет страница на Община град Добрич.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР