Международният музикален фестивал Варненско лято“ продължава в дните на меката

...
Международният музикален фестивал Варненско лято“ продължава в дните на меката
Коментари Харесай

Маестро Милко Коларов дирижира концерт матине на камерен ансамбъл Симфониета“ и представя своя книга

 Международният музикален фестивал " Варненско лято “ продължава в дните на меката крайморска есен с две събития, обединени от личността на един от най-ценените модерни български композитори – маестро Милко Коларов, заяви за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

На 4 октомври е неделното матине на отбор " Симфониета " Варна под диригентството на проф. Милко Коларов, което ще се състои в обичаното камерно пространство на маестрото – Градската художествена изложба.

В програмата са включени " Вариации върху тематика от Франк Бридж " – рядко изпълнявана творба, една от най-представителните творби за камерен оркестър от 20. век. Както постоянно, отбор " Симфониета " извършва и българска музика – в този момент това ще е " Приказка " от Марин Големинов, в оригинала за струнен оркестър. Написана е като независима пиеса за струнен оркестър и е изпълнена за първи път от Академичния струнен оркестър на Националната музикална академия. Диригент на това първо осъществяване е Константин Илиев,който е бил студент по диригентство на Марин Големинов. Комбинирането на " Вариациите " на Бритън и " Приказка " в една стратегия има забавен подтекст – познанството и даже другарството на фамилията на Марин Големинов с Бенджамин Бритън.

Концертът показва и едно прелестно партньорство на отбор " Симфониета " с Детски хор " Добри Христов " - Варна, с диригент Галина Станишева. Те ще изпълнят Кратка меса от Лео Делиб, извънредно красиво и мелодично произведение, в духа и стилистиката на изящната балетна музика на Делиб, позната ни от балетите " Копелия " и " Силвия ".

Детският хор и неговата диригентка заслужават възторженостти за това, че съумяват в тези сложни времена да приготвят Кратката меса от Делиб. За своя принос към музикалното изкуство, Детският хор “Добри Христов “ е награден със Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2019 той е почетен с премията на фондация “Йордан Камджалов “, връчена на XI Празници на женските и девически хорове “Проф. Лилия Гюлева “ в Търговище.

Камерният отбор " Симфониета " е основан през 2005. През тези към този момент 15 години той се отличава се със своите стилово издържани стратегии, присъединяване на именити български солисти и млади дарования и почит към българското музикално творчество. Художествен началник е композиторът и диригент проф. Милко Коларов. Произведения на Милко Коларов са изпълнявани, записвани и издавани в доста страни по света.

Началният час на концерта е 11:00.

На 6 октомври в Концертното студио на Радио Варна новата книга на проф. Милко Коларов " Записки " ще показват проф. Светлозар Игов и проф. Антония Велкова-Гайдаржиева. Това е второто модифицирано и допълнено издание на книгата, работа на издателство " Славена ". Наред с мислите, споделени в записките на маестро Коларов, публиката ще има опция да беседва с композитора, почитан ерудит и притежател на историческо познание за процесите в българската просвета, който е и един от последните обичани възпитаници на Панчо Владигеров.

Събитието ще бъде оцветено прочувствено с видеозаписи от осъществявания на музика от Милко Коларов. Ще прозвучат симфоничната поема “Елените, ранният завършек на лятото ", изпълнена от пианиста Йовчо Крушев и оркестър " Симфониета " под палката на маестро Пламен Джуров, както и " Две песни в памет на Васил Арнаудов " и песни от хоровия цикъл “Годишните времена " в осъществяване на Софийски камерен хор с диригент проф. Теодора Павлович.

Вход свободен.

Повече за книгата можете да прочетете тук:
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР