Международният комитет на Червения кръст съобщи, че и в момента

...
Международният комитет на Червения кръст съобщи, че и в момента
Коментари Харесай

Червеният кръст все още не може да влезе в Еленовка

Международният комитет на Червения кръст заяви, че и сега екип от 11 негови чиновници, в това число доктор , се намира в Донецка област на Украйна и е подготвен да посети украински военнопленници, в това число в колонията в Еленовка, където са арестувани бранителите на " Азовстал ".

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) към момента не е получил позволение да посети колонията, нито минимални гаранции за сигурност.  По силата на Третата женевска спогодба МКЧК има право да посещава военнопленници, а воюващите страни са правно задължени да им дават достъп.

Изявлението на Червения кръст пристигна, откакто ръководителят на администрацията на президента Зеленски,  да посети Еленовка. Този ултиматум изтече през вчерашния ден, 16 октомври. В изказването на МКЧК се показва, че сходен ултиматум не е от изгода нито за военнопленниците, нито за техните фамилии.
 Киев настоя Червеният кръст да влезе в колонията Еленовка
Киев настоя Червеният кръст да влезе в колонията Еленовка

Андрий Ермак: Просто не можем да губим повече време

Червеният кръст неведнъж е заявявал, че няма достъп до всички военнопленници в спора в Украйна . Макар че МКЧК не прецизира кои и какъв брой военнопленници не могат да бъдат посетени, счита се, че той не е могъл да посети военнопленници, държани както от съветските сили, по този начин и от украинските сили.

В колонията в Еленовка, Донецк, през юли месец в следствие военнопленници от украинската войска най-вече, както и 75 бяха ранени. За гърмежа се упрекват двете страни - Украйна и Русия - взаимно.
 Разследване на CNN отхвърли съветската версия за случилото се в Еленовка
Разследване на CNN отхвърли съветската версия за случилото се в Еленовка

Според специалисти там е зародил неочакван пожар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР