Международният кинофестивал Берлинале в германската столица ще бъде открит довечера

...
Международният кинофестивал Берлинале в германската столица ще бъде открит довечера
Коментари Харесай

Започва Берлинале – най-големият европейски филмов фестивал

Международният кинофестивал Берлинале в немската столица ще бъде открит тази вечер със международната премиера на сантименталната комедия на Ребека Милър „ Тя пристигна при мен “ с присъединяване на Питър Динклидж и Ан Хатауей, оповестиха международните информационни организации. Това е най-големият европейски кино фестивал. Ако фестивалът в Кан притегля с искра на аления килим, а този във Венеция – с премиите си, Берлинале е напълно кино преживяване – това е фестивалът с най-вече прожекции.

В конкурсната стратегия са включени 19 кино лентата. В селекцията са нови филми на Кристиян Пецолд, Маргарете декор Трота, Емили Атеф, Лила Авилес, Никола Филибер, Макото Шинкай. На кинофорума ще се показват общо 287 продукции от 67 страни. Сред тях е „ Сенека: За пораждането на трусове “ на режисьора Роберт Швентке с Джон Малкович в основната роля, с присъединяване на Самуел Финци и Джералдин Чаплин. Публиката ще може да гледа филмите от програмата в над 30 киносалона и зали в Берлин, осведоми Българска телеграфна агенция.

На Берлинале ще бъде показан и документалният филм „ Суперсила “ на Шон Пен и Арън Кауфман.

Американският режисьор Стивън Спилбърг ще бъде почетен с показване на негови продукции в специфична секция, а самият той ще получи почетната премия „ Златна мечка “ за изцяло творчество.

Председател на интернационалното жури, присъждащо премиите „ Златна мечка “ и „ Сребърна мечка “, ще бъде американската актриса Кристен Стюарт. Те ще бъдат раздадени на церемония вечер на 25 февруари.

Берлинският кинофестивал, който е прочут с политическата си ангажираност, ще уважи с поредност от събития народите на Украйна и на Иран. Берлинале изрично жигосва нападателната война на Русия, която нарушава интернационалното право. Фестивалът показва взаимност с народа на Украйна и с всички хора, които водят акции против тази война. Подкрепя и смелите стачкуващи в Иран, които се пазят против жестокия, недемократичен ръководещ режим.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР