Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг BBB на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг BBB на
Коментари Харесай

Fitch потвърди кредитния рейтинг BBB на България, но ревизира надолу неговата перспектива

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери кредитния рейтинг BBB на България, само че ревизира надолу вероятността пред него от „ позитивна “ на „ постоянна “, поради утежняването на фискалните и икономическите параметри на страната.

От Fitch предвиждат стесняване на българската стопанска система с 5,1% през 2020 година, последвана от растеж от 4,2% през идната година. Преди рецесията с ковид от организацията чакаха Брутният вътрешен продукт на страната ни да се увеличи с 3,2% през 2020 година

Fitch чакат бюджетното салдо за 2020 година да се утежни под въздействието на икономическия спад и фискалните тласъци в отговор на пандемията. След четири години, в които бяха регистрирани остатъци, България евентуално ще недостиг по номиналното и първичното  салдо от 2,8% и 3,6% от Брутният вътрешен продукт.

България регистрира фискален остатък от  4 милиарда лева (1,2% от БВП) през първото тримесечие на 2020 година, поощрен от постоянното събиране на доходи. Очаква се фискалният отговор на държавното управление да доближи до 4,5 милиарда лева (3,9% от планувания Брутният вътрешен продукт за 2020 г.), от които директната поддръжка за бюджета ще бъде в размер на 1,5 милиарда лв. за ограничения за подкрепяне на здравния бранш и заетостта.

В отговор на рецесията с ковид Народното събрание на България утвърди увеличение на лимита на държавния дълг от 2,2 милиарда лв. на 10 милиарда лв.. От Fitch чакат българският държавен дълг да доближи 28,5% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, (през 2019 година българският държавен дълг е бил 20,4% от БВП). От организацията очакватблагоразумната фискална политика с стабилно ръководство на дълга да продължи.

Според Fitch кредитния рейтинг на България може да бъде нараснал, в случай че бъде реализиран прогрес в процеса на присъединение на страната ни към Еврозоната, възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система, устойчиво усъвършенстване във външните салда и фискалната позиция. До сваляне на рейтинга може да се стигне, в случай че изведено дълготрайно повишаване в обществения дълг провокирано от фискално разхлабване, появяването на външни несъответствия и/или утежняване на външната конкурентоспособност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР