Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch препотвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България „ BBB “ с позитивна наклонност. Агенцията показва, че позицията на България е подкрепена от участието в Европейски Съюз, постоянни обществени финанси и дълготраен валутен ръб. В същото време обаче ниското равнище на вложения, демографската рецесия, политическата рецесия и корупцията пречат на страната да разгърне капацитета си.

Въпреки вихрушката от избори в последните две години Fitch има вяра, че „ основните политически партии “ остават ангажирани с приемането на еврото. Според организацията главните опасности към графика за присъединение към валутния съюз са свързани с инфлацията.

Предвид забележителната неустановеност по отношение на траекторията на инфлацията, остава под въпрос дали България ще извърши критерия за ценова непоклатимост в средата на 2024 година (ключовата дата за приемане на еврото през 2025 г.) “, показва FItch.

Агенцията показва още, че „ при равни други условия бихме повишили дълготрайния рейтинг на България с две степени “ при влизането на страната в еврозоната. Именно това е един от главните причини за приемане на еврото, защото след вероятно повишение на рейтинга финансирането на България ще стане доста по-изгодно.
Влизането в еврозоната ще спести милиони на България
Според Fitch продължителната политическа неустойчивост към този момент тежи върху действителната стопанска система на България, защото е забавила усвояването на средства от Европейския съюз и напредъка по Плана за възобновяване.

Според организацията Бюджет 2023, който към момента не е признат, няма да бъде с 6.2% недостиг, какъвто служебният кабинет предлага, а със единствено 3.4% или малко отвън критериите на Европейската комисия за еврозоната. През 2024 година се чака бюджетният недостиг да се стесни до 2.5%. Според Fitch фискалната дисциплинираност на България през годините и задължението на „ основни политически партии “ за фискална консолидация ще са факторите за стабилизиране на държавните финанси.

Въпреки по-големите дефицити, които се чакат в средносрочен проект, коефициентът на обществения дълг на България ще остане доста невисок в съпоставяне със страните от Европейски Съюз. Очакваме съотношението обществен дълг/БВП да остане под 30% през прогнозния интервал “, добавя Fitch.

Агенцията предвижда средногодишната инфлация в България да се забави от 13% през 2022 година до 9.6% тази година, а растежът на брутния вътрешен артикул – от 3.4% на 1.3%. Fitch счита, че частното ползване ще остане мощно, а растежът на вложенията ще стартира да се форсира.

Основни фактори, които биха могли да доведат до позитивни дейности по рейтинга, са:
прогрес към присъединението към еврозоната, в това число убеденост, че България дава отговор на критериите за участие и периода за приемане на еврото;подобряване на капацитета за напредък на стопанската система, да вземем за пример посредством въвеждане на структурни и управнически промени за възстановяване на бизнес средата и/или дейно потребление на средствата от Европейски Съюз.
Фактори, които биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга, са:
липса на прогрес в присъединението към еврозоната заради непрекъсната политическа неустойчивост или несъблюдение на критериите за конвергенция;по-ниски вероятности за напредък в средносрочен интервал, провокирани да вземем за пример от забележителен неподходящ макроикономически потрес или инфлация, която се е задържала на високи равнища.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР