Международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Италия от

...
Международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Италия от
Коментари Харесай

Fitch понижи кредитния рейтинг на Италия до едно ниво над „боклук“

Международната рейтингова организация Fitch намали кредитния рейтинг на Италия от „ BBB “ до „ BBB- “, което е едно равнище над „ отпадък “, съобщи Ройтерс.

От организацията разясниха, че понижението отразява въздействието на пандемията от COVID-19 върху третата най-голяма стопанска система на Еврозоната.

Същевременно с това обаче Fitch увеличи вероятността пред кредитния рейтинг на страната от „ отрицателна “ на „ постоянна “, отчитайки напъните на Европейската централна банка за поддръжка на италианската стопанска система.

Агенцията предвижда 8-процентово стесняване на италианската стопанска система през тази година и скок на държавния дълг на страната до 156% от брутния вътрешен артикул. Миналата година дългът на Италия бе на равнище от  134,8% от Брутният вътрешен продукт.

„ Солидни основи “

Италианският министър на стопанската система Роберто Гуалтиери съобщи, че в оценката си Fitch не е взела поради значимите решения, взети от Европейския съюз и Европейската централна банка в поддръжка на стопанската система на Еврозоната и на обособените и страни членки.

„ Основните на стопанската система и държавни финанси на Италия са солидни “, съобщи Гуалтиери.

В петък рейтинговата организация Standard & Poor’s удостовери рейтинга и вероятността на Италия

Очакванията са бюджетния недостиг на страната да стигне 10% от Брутният вътрешен продукт през тази година, откакто за предходната година той доближи най—ниското си ниво от 12 година – 1,6%, предвиждат от Fitch.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР