Европейските енергийни пазари преминаха през пътуване като на влакче в

...
Европейските енергийни пазари преминаха през пътуване като на влакче в
Коментари Харесай

Новата икономика: Енергийните пазари в Европа - под знака на нестабилността

Европейските енергийни пазари минаха през пътешестване като на влакче в увеселителен парк, провокирано най-много от внезапните промени на метеорологичните условия. Необичайно топлото време през първата половина на месеца натежа върху така и така вялото търсене на електрическа енергия, съгласно месечния разбор на най-голямата ютилити компания в Швейцария и водач в интернационалната търговия с сила Axpo Group.

В комбиниране с непрекъснато високото произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници това докара до първите в историята негативни почасови цени на испанския пазар за покупко-продажби за ден напред. До края на месеца на испанския пазар бяха регистрирани повече от 100 случая на негативни почасови цени, като сходни данни бяха регистрирани и на доста други европейски пазари. Тази наклонност акцентира продължаващата загуба на дневна стойност, получена вследствие на увеличението на потенциала за слънчева сила. Тя ще се промени едвам когато на пазара навлязат по-гъвкави акумулаторни системи за предпазване на сила, които да се възползват от преференциални съмнения на цените в границите на деня. Пример, който си заслужава да бъде маркиран е Италия, която през миналата година реализира най-високото си равнище на внедряване на акумулатори, като съвсем удвои потенциала за акумулиране на сила, а множеството съоръжения бяха свързани с планове за слънчева сила.

Междувременно и испанският, и френският парк от нуклеарни реактори трябваше значително да понижат мощността си през интервалите на ниско остатъчно натоварване. Производството на нуклеарна сила във Франция спадна със 17 GW в границите на един ден, което обезпечи еластичност освен на Франция, само че и на цяла Западна Европа. Подобни случаи на стесняване на нуклеарните мощности се чака да стават все по-чести и по-интензивни, защото непостоянният потенциал от възобновими енергийни източници все по-широко се интегрира в мрежата. Въпреки гъвкавостта на нуклеарните мощности в границите на деня, през интервалите на негативни почасови цени се наблюдаваше доста икономическо съкращаване на възобновимите енергийни източници. Германия да вземем за пример понижи производството на вятърна сила с 13 GW в границите на един час, до момента в който Англия ограничи производството на вятърна сила с 6 GW по стопански аргументи, като регистрира най-ниската негативна цена за ден напред от юли предходната година. Гъвкавостта в Централна Европа беше в допълнение стеснена от рестриктивните мерки на трансграничния потенциал по източните граници на Франция. Това бе въведено от средата на март от съображения за сигурност на мрежата, което алармира за опасности от увеличение на географското покритие. Освен това френският оператор на електропреносната мрежа RTE уточни евентуални проблеми със сигурността за интервала сред август и октомври, които биха могли в допълнение да усилят риска от повишение на цените в Италия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР