Международната баскетболна централа ФИБА санкционира още един български състезател заради

...
Международната баскетболна централа ФИБА санкционира още един български състезател заради
Коментари Харесай

ФИБА лиши от права да играе още един наш баскетболист заради участие в черно тото

Международната баскетболна централа ФИБА глоби още един български играч поради черно тото. На някогашния състезател на " Черно море " и " Берое " Мартин Стефанов е наложена възбрана за присъединяване във всевъзможни действия на ФИБА или свързани с нея такива за интервал от 18 месеца, предава Сега.

Причината е нарушение на Кодекса за нравственос и интегритет и присъединяване в букмейкърски залози. По същата точка на 1 май бе осъдена някогашната националка Теодора Динева. 

23-годишният някогашен младежки национал от Варна ще " спести " 1/3 от наказателния период. Според формалното известие последните шест месеца от наказването му се отсрочват с изпитателен период от 3 години, тъй като има смекчаващи виновността фактори. В резултат българският баскетболист ще е осъден за 12 месеца, които изтичат на 24 октомври 2024 година (наказанието е влезнало в действие на 24 октомври 2023-а).

А от БФБаскетбол оповестиха на своя уебсайт, че продължава съдействието си с ФИБА в битката с нерегламентираните
залози и прикани всеки, който има информация за нарушавания, да рапортува навреме.



Когато стана известно за наказването на Динева служебният състезателен министър и досегашен президент на баскетболната ни федерация Георги Глушков разяснява пред bTV:

" Като президент на федерацията преди 7 години сключих контракт против възнаграждение компания да реализира мониторинг на
залози във водещите спортове в Европа. От 4 години Sportradar дава сигнали към ФИБА, към БФБаскетбол и надлежно към Главна дирекция " Национална полиция ". След сигнали, подадени от Sportradar, аз в качеството си на президент на федерацията реализирах връзка с ФИБА. Теодора Динева, откакто е имало индикации, е с краткотрайно спрени права от ФИБА. Имаме специфичен човек във федерацията, който от една година има такава служба - офицер за феърплей. Той е връзката на ФИБА с тази компания, БФ Баскетбол и " Национална полиция ". Разследващите не са ни давали информация тъкмо защо. Имали са връзка с Динева и са открили виновност ".

Глушков не изключи, че може би ФИБА проверява уговорени мачове и от българските баскетболни шампионати. " Не бих желал да върша догатки, държа на формалната информация. Нека всички да знаят, че има кой да гледа, кой да проверява и кой да санкционира. Като президент съм бил и ще бъда корав, а в този момент и като краткотраен министър на спорта, против всичко, убиващо спорта ", приключи Глушков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР