Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се готви за мисия

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се готви за мисия
Коментари Харесай

МААЕ иска да посети Запорожката АЕЦ преди 5 септември

Международната организация за атомна сила (МААЕ) се готви за задача и желае да посети Запорожката атомна електроцентрала в Украйна преди 5 септември , заяви Bloomberg.

Инспекцията беше планувана преди експлоадирането на войната преди шест месеца и щеше да бъде първата оценка на сигурността на Запорожие от 16 години, споделиха чиновници.

Целта е да се комбинират 2 инспекции. 
 Шефът на МААЕ оглавява персонално задача в Запорожката АЕЦ
Шефът на МААЕ оглавява персонално задача в Запорожката АЕЦ

Мисията би трябвало да се реализира " до дни "

Постоянната задача на МААЕ и Организация на обединените нации в Запорожката атомна електроцентрала би трябвало да включва както експерти по нуклеарна енергетика, по този начин и военни специалисти като се изключи представители на Руската федерация. Това акцентира министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко.

Според министъра, взаимната задача може да стартира работа още през септември , само че би трябвало да дойде в централата през територията на Украйна.

Галушченко също акцентира, че макар заканите на Русия механически е много мъчно да се изключи АЕЦ от украинската енергийна мрежа , само че в случай че това се случи, това може да е първата стъпка към нуклеарна злополука в Европа.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. От 4 март той е високомерен от съветските военни, нашествениците разполагат военна техника и муниции на територията на завода, обстрелвайки покрайнините.

Европейският съюз осъжда военните дейности на Русия към Запорожката АЕЦ и приканва държавата-агресор неотложно да съобщи контрола върху централата на Украйна.
 Зеленски не вижда спънки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ
Зеленски не вижда спънки МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Сред най-важните му срещи бяха диалозите с генералния секретар на Организация на обединените нации Гутериш и президента на Турция Ердоган

Припомняме, че ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели преди дни, че възнамерява персонално да оглави мисията  и че такова посещаване би трябвало да се реализира " в границите на дни, а не седмици ".

Гроси не посочи по какъв начин инспекторите на МААЕ считат да стигнат до станцията - през територията, следена от Украйна, или през региони, окупирани от съветската войска. Той акцентира, че този въпрос би трябвало да бъде " оставен встрани ", защото актуалната обстановка изисква неотложно решение.

Ръководителят на МААЕ сподели, че организацията има намерение да оцени общото положение на централата, целостта и редовността на нейните системи за сигурност, както и електрозахранването. Инспекторите също по този начин биха желали да беседват както с украинския личен състав на обекта, по този начин и с присъстващите там руснаци и да открият непрекъснато наличие в атомната централа.

Миналата седмица Владимир Путин разиска обстановката в АЕЦ с френския президент Еманюел Макрон. Според пресслужбата на Кремъл страните " означиха значимостта на изпращането на задача на МААЕ в атомната електроцентрала допустимо най-скоро, която да може да оцени действителната обстановка на място ".

Руски войски управляват най-голямата атомна електроцентрала в Европа още от месец март. Централата от време на време попада под обстрели, за които Русия и Украйна се упрекват взаимно.

Съгласно данни, които BBC съумя да удостовери, в централата има ситуирана съветска военна техника.
 Макрон: Путин е склонен МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ
Макрон: Путин е склонен МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ

Руският президент е разговарял с френския си сътрудник

Според Киев съветската войска от време на време обстрелва Запорожката АЕЦ, с цел да упрекна Украйна за това и да предизвика изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

По-рано през август генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за евакуиране на целия боен личен състав и военно съоръжение от атомната електроцентрала в Запорожие и " отбягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно съоръжение на тази територия ". Той също по този начин съобщи нуждата да се спрат всички военни дейности в региона на АЕЦ и да не се нападат оборудванията на централата и покрайнините.

На 18 август заместник-говорителят на съветското външно министерство Иван Нечаев дефинира като " недопустимо " предлагането на Организация на обединените нации за демилитаризация на региона към атомната централа.
 Изключиха Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна
Изключиха Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна

Засега няма заплаха за самата централа

Междувременно през днешния ден украинската държавна компания " Енергоатом ", която ръководи украинските атомни електроцентрали заяви, че в четвъртък на два пъти е била изключена последната линия , свързваща окупираната от съветската войска Запорожка АЕЦ с украинската енергийна система. Три други линии, съгласно държавната компания, преди този момент са били изключени заради дейностите на съветските войски.

" В резултат два работещи енергоблока на станцията бяха изключени от мрежата. Така дейностите на нашествениците доведоха до цялостното изключване на АЕЦ от електропреносната ни мрежа - първото в историята на централата ", настояват от " Енергоатом ".

В четвъртък стана известно, че в Херсонска област, която се намира под контрола на съветската войска и в окупираните елементи на Запорожие са изцяло прекратени електричеството и водоснабдяването. По-специално токът е спрял в Мелитопол, Херсон и Нова Каховка, съгласно представители на локалните окупационни администрации.

" Няма електричество в Херсон и в някои обитаеми места в района. Водоснабдяването и мобилните връзки са отчасти прекратени ", оповестява " Интерфакс ", базирайки се на собствен източник.

Според окупационните управляващи след няколко часа комуналните услуги са били значително възобновени, в това число електроснабдяването,

Заради прекъсването на Запорожката АЕЦ от украинската електропреносна мрежа някои лечебни заведения на окупираните от Русия територии са останали без ток и не могат да работят обикновено , заяви министърът на опазването на здравето на Украйна Виктор Ляшко.

Днес по-рано съветското министерство на защитата заяви, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен диалог с френския министър на защитата Себастиан Лекорню за обстановката към Запорожката атомна електроцентрала. Според съветските медии министрите са отбелязали " значимостта на задачата на чиновниците на МААЕ в Запорожката АЕЦ ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР