Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) определи вчера ситуацията в

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) определи вчера ситуацията в
Коментари Харесай

Според МААЕ ситуацията в Запорожката АЕЦ е сериозна, но стабилна

Международната организация за атомна сила (МААЕ) дефинира през вчерашния ден обстановката в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна като сериозна, само че постоянна след, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Оценката пристигна, откакто Киев съобщи, че си е върнал контрола върху 100 кв. км земя при си, за която се счита, че към момента е в начален стадий.

" От една страна, обстановката е сериозна, има последици и те са действителни. От друга страна, бяха подхванати редица ограничения за стабилизиране на обстановката ", съобщи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси пред съветската осведомителна организация " Интерфакс " по време на визитата си в нуклеарното оборудване.
Атомната електроцентрала в Южна Украйна, която от предходната година е под контрола на съветски войски, черпи охлаждаща вода от язовир " Каховка ", който пресъхна заради разкъсване на язовирната стена при започване на месеца, за което Киев и Москва се упрекват взаимно.

Гроси и екипът на МААЕ са изключително обезпокоени дали има задоволително вода, с цел да се предпазят изведените от употреба реактори на централата от прегряване до степен на разтопяване.

В момента в охлаждащите басейни към момента има задоволително вода, сподели Гроси.

" Това, което е от значително значение за сигурността на тази централа, е водата, която виждате зад мен, да остане на това равнище ", съобщи той в два туита, оповестени от непосредственост до централата, в това число до езеро, което доставя вода за изстудяване, съобщи " Ройтерс ". " С водата, която е тук, централата може да бъде безвредна за известно време ", добави той.

Ръководителят на МААЕ искаше да посети реакторния комплекс в сряда, само че се наложи да отсрочи визитата с един ден от съображения за сигурност.

Заедно с него в оборудването дойде и нова група интернационалните наблюдаващи, която размени предходната задача.

Ръководителят на съветската държавна нуклеарна компания " Росатом " Алексей Лихачов съобщи, че има възходящи опасности за централата.

" Разбираме, че централата може да бъде обект на целенасочена офанзива когато и да е ", сподели той в границите на Петербургския стопански конгрес.

Той упрекна украинските военни, че не поддържат категорично правилата на МААЕ за сигурност на централата. С оглед на продължаващата украинска атака в района заплахата за централата нараства, сподели Лихачов.

От друга страна, Киев нееднократно е подчертавал, че не може да има надеждна сигурност на Запорожската атомна централа, до момента в който тя е в съветски ръце.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР