Международната агенция по енергетика (МАЕ) предвижда, че световното търсене на

...
Международната агенция по енергетика (МАЕ) предвижда, че световното търсене на
Коментари Харесай

МАЕ: Търсенето на петрол може да е рекордно заради отварянето на Китай

Международната организация по енергетика (МАЕ) планува, че международното търсене на нефт ще се увеличи до исторически най-много през 2023 година, защото Китай ще облекчи рестриктивните мерки си за Covid-19, което може да докара до повишаване на цените на суровия нефт през втората половина на годината. В допълнение глобите, наложени върху един от най-големите експортьори на нефт, Русия, поради нашествието й в Украйна, имат сериозен късмет да нарушат снабдяването със суровината.

Търсенето на недопечен нефт може да нарасне с 1.9 млн. барела на ден и да доближи исторически най-много от 101.7 млн. барела на ден, показва МАЕ в първия си месечен отчет за 2023 година Според основаната в Париж организация, през 2023 година на пазара ще има две страни, които ще преобладават петролния пазар - Русия и Китай.

" Снабдяването от Русия се Дори бъдещето и скоростта към цялостното възобновяване на страната е неразбираемо, " написа в месечния отчет на организацията.
Реклама
Слабата индустриална интензивност и мекото време бяха едни от основните фактори, които съумяха да допринесат за понижаването на търсенето на нефт, с близо 1 млн. барела дневно през последното тримесечие на 2022 година
470 хиляди барела дневно е скочило търсенето единствено за един месец от премахването на коронавирус ограниченията в Китай.
Възстановяването от рестрикциите против пандемията в Китай се чака да подкрепи някои прилежащи азиатски стопански системи и също по този начин да разреши на Китай да измести Индия като международен водач в търсене на нефт.
Ембаргото против рафинираните артикули от Русия
През декември съветското предложение на нефт се е " задържало устойчиво " на равнище от 11.2 млн. барела на ден макар въвеждането на наказания на Европейски Съюз върху вноса на съветски недопечен нефт. Въпреки това основаната МАЕ предвижда, че " добре снабденият " световен петролен пазар при започване на годината може " бързо да се затегне ", защото западните наказания - по-специално възбраната на Европейски Съюз за импорт на рафинирани съветски артикули от 5 февруари, влизат в действие.
Реклама
МАЕ съобщи, че съвсем половината от планувания растеж на потреблението на нефт през тази година ще пристигна от Китай, макар че " формата и скоростта " на повторното отваряне на страната остават несигурни.

Ограниченията, свързани с ковид в Китай, които потиснаха икономическата интензивност през предходната година, означаваха, че търсенето на нефт в Китай през 2022 година е намаляло за първи път от 1990 година насам, като е спаднало приблизително с 390 хиляди барела на ден - най-големият годишен спад.

Но разхлабването на ограниченията за карантина и тестване през ноември, последвано от неочакваното решение на Пекин да се откаже от политиката на нулева приемливост към ковида при започване на декември, към този момент е повишило китайското ползване, декларират от организацията. По данни на МАЕ търсенето на нефт в Китай през ноември е повишено с 470 хиляди барела на ден спрямо октомври.
Свързани публикации Какво значи огромното отваряне за Китай – и за света 13 януари 2023, 06:46 Инвеститорите гледат към Китай 6 януари 2023, 06:35 Три шока, които раздрусаха света 23 декември 2022, 13:09 Когато западните петролни наказания ударят 16 декември 2022, 06:30 Катар ще обезпечи на Китай полутечен газ за 27 години 22 ноември 2022, 08:49 Енергийната рецесия увеличи световните дивиденти до рекордни равнища 17 ноември 2022, 11:17 СТО чака внезапно закъснение на международната търговия следващата година 12 октомври 2022, 10:50 Китайският експорт пораства най-бавно от 2 години поради коронавирус рестриктивните мерки 11 май 2022, 08:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР