Международна група учени са анализирали генома на жителите, на Евразия

...
Международна група учени са анализирали генома на жителите, на Евразия
Коментари Харесай

Предците на съвременните европейци дошли от Близкия изток

Международна група учени са анализирали генома на жителите, на Евразия преди 45 000–7000 години, и са изяснили, че античните хора са заселвали Европа няколко пъти, само че групата хора, която е пристигнала по-късно на континента, е изместила другата, обитавала Европа през последния ледников интервал.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. Nature, оповестява  Медицинският институт „ Хауърд Хюз “.

Изследователите са анализирали генома на 51 антични хора, чиито остатъци били открити в разнообразни години и разнообразни елементи на Евразия – от Пиренейския полуостров до Източен Сибир. Авторите още веднъж определили възрастта на останките благодарение на радиовъглероден способ.

Също по този начин учените изяснили към какъв генотип и група с един общ предшественик се отнасяли оценените геноми – тази информация разрешава да се наблюдава напредването и разселването на другите популации.

Авторите на проучването са открили, че преди към 37 000 години популацията на Европа е произлязло от неголяма популация, разселила се по континента и претърпяла тук пика на захлаждане от последния ледников интервал, случил се преди 19 000 -26 000 години.

Останки от хора от тази популация са открити в това число в Белгия и в европейската част на Русия. След като пикът на ледниковия интервал е минал и ледникът, покривал Скандинавия и Европа чак до Северна Франция, е отстъпил, античните хора от популацията са заселили и северната част на континента. Съдейки по резултатите от генетичните проучвания, те са пристигнали от Югозападна Европа – от територията на модерна Испания.

  • Първите европейци били неандерталци
  • Сексът сред неандерталец и чоешка земя е бил жертван
  • И въпреки всичко половината европейци са потомци на един човек

Следващата вълна преселници са се появили в Европа преди към 14 000 години. „ Изглежда, този път хората са пристигнали от изток, а не от запад “, изяснява водещият създател на проучването Дейвид Райк.

„ Ние видяхме различен генотип, който се е популяризирал по Европа и е изместил хората от югозапад, които са живели тук. Тези хора са останали в Европа доста хиляди години, до момента в който не се появило земеделието. “

Учените считат, че новата популация е пристигнала от Близкия изток през модерна Турция или Гърция.

Съвременните хора са пристигнали в Европа преди към 45 000 години, а допустимо и по-рано, и съгласно една от версиите са станали причина за изгубването на неандерталците, които нямали имунитет към патогените, донесени от хората от Африка.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР