Международият валутен фонд (МВФ) призова Ел Салвадор да промени решението

...
Международият валутен фонд (МВФ) призова Ел Салвадор да промени решението
Коментари Харесай

МВФ призова Ел Салвадор да се откаже от биткойна

Международият валутен фонд (МВФ) прикани Ел Салвадор да промени решението си да одобри биткойна като публично средство за разплащане, осведоми BBC.

През септември Ел Салвадор стана първата страна в света, която разрешава на потребителите да употребяват криптовалутата при всички преводи, дружно с американския $.

Решението докара до огромни митинги, които бяха подбудени от страха, че това ще докара до неустойчивост и инфлация в бедната латиноамериканска страна.

Биткойнът изгуби към половината от цената си от ноември насам.

МВФ бе предизвестила президента на страната Найиб Букеле за рисковете, които крие криптовалутата, наблягайки на обстоятелството, че ще бъде мъчно Ел Салвадор да получи заем от финансовата институция.

Бордът на шефовете на МВФ "е призовал управляващите в страната да лимитират обсега на закона за биткойна, като отстранен статута на криптовалутата на публично платежно средство ", съгласно изказването на финансовата институция.

Те са обрисували "големите опасности за финансовата непоклатимост и отбраната на потребителите, свързани с потреблението на биткойна " и с издаването на обезпечени с биткойн облигации.

Когато Ел Салвадор вкара виртуалната валута като публично средство за разплащане, държавното управление пусна ново приложение за цифров портфейл, раздавайки биткойни на стойност 30 $ на всеки жител. Над 200 нови банкомата също по този начин бяха конфигурирани в страната.

Властите показаха мярката като метод за възстановяване на икономическото развиване и заетостта, само че този ход раздели страната.

Това значи, че фирмите, там където е допустимо, са задължени да одобряват цифровата валута като средство за разплащане.

Биткойнът е частично спорна валута, тъй като цената ѝ може да се колебае доста, като единствено през последната година тя набъбна и падна фрапантно.

Биткойнът се търгуваше на цена от към 37 000 $ през вчерашния ден, откакто изгуби към половината от цената си след достигането на рекордните 67 734 $ през ноември.

Президентът Букеле разгласи през ноември проекти за построяването на Град на биткойна в основата на вулкан в Ел Салвадор, като за финансирането на плана ще се употребява криптовалутата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР