Международен канал за трафик на лекарствени препарати, използвани като прекурсори

...
Международен канал за трафик на лекарствени препарати, използвани като прекурсори
Коментари Харесай

Разбиха международен канал за трафик на лекарства-прекурсори за наркотици

Международен канал за трафик на лекарствени препарати, употребявани като прекурсори за опиати, пресякоха митнически чиновници.

Таблетките, съдържащи псевдоефедрин, са създавани в Босна и Херцеговина и са доставяни през Турция в България, а в следствие насочвани към Чехия, оповестяват от Агенция " Митници ".

По тази скица през юли у нас митнически чиновници задържаха 2 190 000 таблетки при две инспекции - на митнически пункт " Капитан Андреево " и в склад в София. В единия случай медикаментите били разказани в транспортните документи като витамини, а в другия случай в директната декларация попадала действителната стока, а в следствие бил изработен опит тя да бъде сменена с витамини.

За двата открити случая има формирани досъдебни производства, надлежно под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушаване на открития ред за разтоварване на стоката при директен транспорт по чл.242а от Наказателен кодекс (отклонение от транзит) и под надзора на Окръжна прокуратура Хасково, като с разпореждане на наблюдаващия прокурор на водача е повдигнато обвиняване по чл.242, ал.1, писмен знак Д от Наказателен кодекс (за контрабанда на артикули в огромни размери) и му е наложена мярка възбрана да напуща рамките на страната.

Констатирани са и предишни случаи, по-голямата част от които през втората половина на 2020 година, при които следваща инспекция демонстрира, че описаното в директните заявления се разграничава от показаната с вносна декларация пред митническото институция стока.

Извършва се вътрешна инспекция, работи се и по установяването на други съучастници, а събраните данни ще бъдат докладвани на прокуратурата.

Снимката е илюстративна.

Снимка: Агенция " Митници "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР