Международен екип от учени и експерти започва работа по изготвяне

...
Международен екип от учени и експерти започва работа по изготвяне
Коментари Харесай

Започва проучването на местообитания и видове, предмет на опазване в Натура 2000 в Черно море

Международен екип от учени и специалисти стартира работа по правене на картата на разпространяването на местообитания и типове в предпазените зони в българската част на акваторията на Черно море.

Екипът стартира осъществяването по главната активност от план BG16M1OP002-3.005-0001 " Натура 2000 в Черно море “ – " Проучване и картиране на разпространяването на видове естествени местообитания, местообитания на типове и техните популации, и установяване на природозащитното им положение в морските пространства на Република България “.

Основната цел на плана е довеждане докрай на мрежата " Натура 2000 “ в морска среда в сходство с условията на Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (Директива за местообитанията).

Една от характерните цели на плана е да се откри разпространяването и природозащитното положение на типове и видове естествени местообитания в морската част на мрежата " Натура 2000 “ в България. Предмет на изследване и оценка са седем вида морски и крайбрежни естествени местообитания, два типа китоподобни и два типа риби.

Типовете естествени местообитания са непрекъснато покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, естуари, обширни плитки заливи, подводни или отчасти подводни морски пещери. Към тях спадат тинесто-песъчливи крайбрежни площи, които не са покрити или са едвам покрити с морска вода, подводни структури, образували се под действието на просмукващи се газове, и съобщества с кафяви, червени и зелени водорасли по скалисти морски дъна (Рифове). Видовете морски бозайници са Афала (Tursiops truncatus) и Морска свиня (Phocoena phocoena). Видове риби са Карагьоз, Дунавска скумрия (Alosa immaculata) и Малък карагьоз, Харип (Alosa tanaica).

В рамките на проучвателните мероприятия би трябвало да бъдат инвентаризирани 17 предпазени зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна в страната, включващи в границите си морските пространства.

Общата стойност на плана е 11 734 980 лв., от които 9 974 733 лв. са предоставени от Европейския фонд за районна развиване, а 1 760 247 лв. са национално съфинансиране. Бенефициент по плана е дирекция " Национална работа за отбрана на природата “ в Министерство на околната среда и водите. Изпълнител на активността е ДЗЗД " ПОНТУС ИНДАГО “. По график всички действия би трябвало да приключат до 30 ноември 2023 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР