Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската

...
Международен екип от специалисти и консултанти на избрания от Европейската
Коментари Харесай

Международен екип консултанти започна работа по проекта за детска болница в Бургас


Международен екип от експерти и консултанти на определения от Европейската капиталова банка испански мултинационален консорциум IDOM /АЙДОМ/, стартира работа в Бургас по плана за създаване на Специализираната детска болница. Компанията е международен водач в строителство, архитектура, инфраструктурни планове, енергетика, превоз, телекомуникации и има богат опит в консултирането на редица планове в региона на опазването на здравето по целия свят, показа кметът Димитър Николов.
„ АЙДОМ “ /IDOM- Consulting, Engineering, Architecture, Spain/ бе предпочетена и определена от общо 13 участници в конкурентна процедура, извършена от Европейската капиталова банка . Компанията е с богат опит в строителството на лечебни заведения и други огромни инфраструктурни обекти, като зад тила си има няколко издигнати лечебни заведения в Европа и Латинска Америка. Испанските консултанти ще бъдат подпомагани на локално равнище от българската компания „ Миа Архитекти “ /MIA Architects/, профилирана също в изследване, консултиране и планиране на здания от обществената инфраструктура.
Международният екип се срещна с кмета на община Бургас Димитър Николов и неговия екип по плана за създаване на профилираната детска болница, на която бе изработен план-график по обособените етапи на плана. След това специалистите се срещнаха с управлението на УМБАЛ Бургас, на Медицинския факултет и Регионалната здравна ревизия.

В рамките на идващите три месеца специалистите имат задачата в детайли да обследват и проучват региона на Бургас и прилежащите области, с цел да приготвят план, приспособен за потребностите на целия район, отчитайки и туристическия му профил. Екипът ще изготви оценка на здравните потребности, разбор за установяване на потенциала и обсега на болничното заведение и финансов разбор.

Това е първата действителна стъпка към построяването на профилирана детска болница в Бургас. Резултатът от работата на интернационалните консултанти е да изготвят план за броя на етажите и отделенията, броя на кабинетите и леглата, обзавеждане и съоръжение, както и да приготвят тръжните документи, с които община Бургас да кандидатства за финансиране на строителството на детската болница.

Идеята е Специализираната детска болница да даде педиатрична помощ на едно място и да разреши сложно лекуване на децата освен от община Бургас, а и от цяла Югоизточна България.

Детското лечебно заведение, което ще се намира в Бургас, ще дава отговор за района от Стара Загора, Ямбол, Сливен до морския град в това число.

Болницата ще се намира на територията на УМБАЛ Бургас, с цел да има връзка с реанимацията и другите отделения. По-голямата част от личният състав, който ще работи в болничното заведение, ще са външни експерти, разяснява кметът Димитър Николов, като сподели и какво се планува да бъде направено:

„ Община Бургас включва и построяването - към този момент на един, само че в бъдеще на още един- два жилищни блока. Тези жилищни блокове ще бъдат построени и оборудвани за настаняване на медицински експерти и лекари, които ще дойдат и ще работят в нашата детска болница “.

До два-три месеца се чака да излезе първият отчет от експертите на испанския консорциум, а комитет, който ще бъде определен от община Бургас, ще одобри първия стадий, до момента в който получим цялостен комплект от документи за построяването на болничното заведение, сподели още кметът Николов.
Подробности можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР