Международен екип от изследователи публикува подробен анализ на състоянието на

...
Международен екип от изследователи публикува подробен анализ на състоянието на
Коментари Харесай

Science: Цяла планина в Северна Корея пропаднала от ядрените взривове

Международен екип от откриватели разгласява обстоен разбор на положението на нуклеарния полигон на КНДР, където бяха осъществени последните нуклеарни тествания. Става дума за планината Мантапсан в североизточната част на страната, където на 3 септември 2017 година Северна Корея беше изпитан мощен термоядрен заряд.

В този ден задграничните сеизмични станции означиха подземни съмнения с магнитуд 6,3. След 8,5 минути датчиците са отбелязали по-слабо разтърсване с магнитуд 4,1.

Този второстепенен трус насочва учените към съмнение, че е формиран от огромно сриване в планината Мантапсан, под която бяха осъществени 5 от всичките 6 нуклеарни тествания.

Според специалисти, в случай че това в действителност е по този начин, то сриването прави невероятно по-нататъшното потребление на полигона. „ Синдромът на изтощената планина” е прочут в геофизиката феномен, следен в места с неведнъж осъществяване на нуклеарни тествания.

Предположенията на западните учени бяха подкрепени преди три седмици, когато Северна Корея разгласи проектите за закриване на полигона под планината Мантапсан.

Преди две седмици китайски учени в публикация в списание Geophysical Research letters показаха първите свидетелства, че планината пропаднала при последните тествания.

В публикация в списание Science експерти използваха резултати от два научни спътника – немския TerraSar-X и японския ALOS-2. Техните данни разрешават да се строи триизмерно изображение на повърхността на Земята.

В краен резултат учените потвърдиха, че след последния нуклеарен гърмеж цялата планина Мантапсан се изместила настрана с съвсем 4 м и пропаднала с 1,6 м.

Според вестник Wall Street Journal, новите данни постановат да се огледа на мирните начинания на Ким Чен Ун. „ Някои американски специалисти правят оценка закриването на полигона като забележителна отстъпка от страна на КНДР, до момента в който други смятат, че той към този момент е станал негоден.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР